Hlavní obsah

V kauze Universal banky má být obžalováno 14 osob

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po šesti letech vyšetřování úvěrové politiky ve zkrachovalé Universal bance policisté severočeské expozitury protikorupční služby navrhli žalobkyni Evě Sixtové, aby vypracovala obžalobu proti 14 bývalým pracovníkům této banky. Podle obvinění se měli dopustit podvodu.

Foto: Ladislav Olejníček

Vraťa s Vilémem už čtyřkolo také prohnali po cyklostezce. Tyto dva sportovně založené mladíky potkáte v půjčovně.

Článek

"Z trestného činu podvodu bylo v srpnu 1998 obviněno třináct mužů a jedna žena," řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Vlastní vyšetřování si vyžádalo poměrně dlouhou dobu, přitom však bylo skončeno již počátkem roku 2002. V té době byli obvinění upozorněni na právo prostudovat si spis v souvislosti s ukončením vyšetřování. Někteří z nich se však opakovaně omlouvali s tím, že se nemohou dostavit.

"To je také důvod, proč bylo možno předat spisový materiál s návrhem na podání obžaloby státnímu zástupci až nyní," vysvětlila příčiny dlouhé doby vyšetřování Kosinová.

"Vlastní vyšetřování bylo skončeno prakticky v srpnu 2001. Od té doby nebyl v této věci uskutečněn žádný relevantní procesní úkon. Věc prostě ležela. To je skutečná příčina," odmítl zdůvodnění mluvčí advokát Václav Teubner, který obhajuje jednoho z obviněných a je s případem důkladně seznámen.

Úvěrové podvody

Kauza Universal banky začala v roce 1998 trestním oznámením na podnikatele, který nesplácel kontokorentní úvěr ve výši 13 milionů korun. Ten získal v prosinci 1995, kdy do čela banky nastoupilo nové vedení, které už obvinění netvořili. V průběhu vymáhání pohledávky se podle Kosinové zjistilo, že úvěr byl zajištěn směnkou se zfalšovaným prohlášením směnečného ručitele.

"Pak byly prověřeny také další úvěry poskytnuté v letech 1993 až 1995. Některé z těchto úvěrů byly spláceny nikoliv z výsledků podnikatelské činnosti, ale následnými úvěry. Obvinění tak způsobili Universal bance škodu přesahující 120 milionů korun," řekla Kosinová.

Zdůvodnění Kosinové zpochybňuje bývalý předseda představenstva banky František Helešic, který je mezi obviněnými. "Splácení úvěru z následného úvěru v té době nebylo trestné. Zdůrazňuji, že úvěry, pro které jsem obviněn, byly řádně zajištěny a splaceny. Důkazem jsou dva nezávislé znalecké posudky a potvrzení správce konkurzní podstaty. Vše má policie i žalobkyně k dispozici," řekl Právu Helešic.

Zdůraznil, že do jeho odchodu funkce a banky na začátku prosince 1995 byla banka zdravá, vykázala za rok 1995 zisk přes 60 milionů. Dobrý stav potvrdil i účetní audit.

Únos, záhadná úmrtí a ztracené dvě miliardy

V roce 1995 získali většinové podíly noví vlastníci Universal banky. V prosinci téhož roku dosadili do představenstva, dozorčí rady a dalších funkcí své lidi. Ti už v roce 1996 nakoupili cenné papíry za skoro 900 milionů korun. Skutečná hodnota těchto cenných papírů však byla podstatně nižší. Banka zaznamenávala další škody. V únoru 1999 se dostala do konkurzu.

Do událostí okolo Universal banky zasáhla individuální selhání policistů. V únoru 1999 zorganizoval policejní důstojník ze severočeské expozitury Útvaru odhalování organizovaného zločinu Dalibor Fišer únos Helešice. Únosci požadovali výkupné 10 milionů korun, které dostali.

Po jejich odhalení se však dodnes peníze nenašly. O rok později bylo zahájeno stíhání Helešice a dalších osob "Stíhání v březnu 2000 předcházelo mé trestní oznámení na vyšetřovatele a žalobce v kauze mého únosu. To jsem podal v lednu 2000. Tato časová následnost podle mě hovoří o všem," poznamenal Helešic.

Život šesti lidí

V souvislosti s kauzou Universal banky se hovoří také o tom, že již stála život šest lidí. Nikdo tyto fámy nepotvrdil ani nevyvrátil. "Až na jednu výjimku nevím, jak mohou s bankou souviset. Tou výjimkou je údajná sebevražda severočeského policisty z protikorupční služby Pavla Procházky z dubna letošního roku.

Vyšetřoval prakticky od začátku případ Universal banky. Podle znaleckého posudku Josefa Kovaříka se dokonce při výslechu dopustil hrubých pochybení. O všem jsem informoval policejního prezidenta Jiřího Koláře i Nejvyšší státní zastupitelství," řekl Právu Otakar Hála, člen představenstva banky do prosince 1995.

Návrhem na obžalobu 14 osob, které působily v bance v letech 1993 až 1995 případ Universal banky nekončí. Západočeská expozitura protikorupční služby totiž od loňska vyšetřuje podezření, že z banky v letech 1996 až 1998 zmizely skoro dvě miliardy korun.

Podle advokáta Teubnera je však toto vyšetřování podivné. "Vyšetřování zahájila severočeská expozitura protikorupční služby. Postupovala tak, že jí byla věc odňata a předána do Plzně. Ale ani tam se zřejmě nic neděje. Nikdo totiž dosud nevyslechl ani oznamovatele," upozornil advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám