Hlavní obsah

V kauze týraní v Kuřimi padla další obvinění

Právo, tr

Policie obvinila v kauze týraných bratrů Jakuba (10) a Ondřeje (8) další dvě osoby. Jana Škrlu, syna Josefa Škrly a bratra 34leté Barbory, která vystupovala před úřady jako 13letá Anna a nyní se skrývá v cizině. Obviněn měl být podle informací Deníku ještě Jan Turek. Oficiální místa zachovávají přísné embargo a samotné zadržení ani jména nepotvrzují.

Článek

Ředitel Domu dětí Paprsek Karel Kincl potvrdil, že Jan Škrla, jemuž by mělo být zhruba 25 let, vyučoval hru na kytaru. A to v době, kdy v Paprsku pracovala obviněná a vazebně stíhaná Kateřina Mauerová, matka týraných bratrů Kláray Mauerová a obviněná Hana Bašová alias Nenci.

Obyčejní skauti

"S mladým Škrlou nebyly problémy," říká Kincl. Jana Škrlu jen několikrát viděl také Radek Coufal, otec obou týraných bratrů, když pro ně chodil do Paprsku. "Škrla měl přezdívku Džeronymo, choval se normálně, víc o něm nevím," řekl.

Někdejší vůdce 13. střediska Junáka v Brně Vladimír Tesař vyjádřil nad obviněním obou mužů údiv. "Znal jsem je asi před deseti lety, byli skauti, ničím mimořádným se nevyznačovali," dodal. Brněnský turistický oddíl Mravenci byla jen zástěrka skupiny, která se před 11 lety odštěpila od Hnutí Grálu - pod vedením Josefa Škrly.

Jizvy na těle obou chlapců

Zemský vůdce hnutí Artur Zatloukal sdělil, že znal Josefa Škrlu, jeho syna Jana ještě jako chlapce. Nedovede si představit, že by kdokoli z nich a vůbec někdo jiný prodělal cestu od spirituality k dětské pornografii. Tuto stopu naznačují média i samotní vyšetřovatelé již dlouho.

Dětská lékařka Jana Zahradníčková, která léčí děti v Klokánku, kde žijí Ondřej s Jakubem, Novinkám potvrdila jizvy na těle obou chlapců. "Je nutné objasnit jejich původ. Z toho důvodu se také rozběhlo další vyšetřování. U obou chlapců se projevil syndrom týraného dítěte," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám