Hlavní obsah

V kauze privatizace OKD padlo první obvinění

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze privatizace téměř polovičního státního podílu v důlním gigantu OKD z roku 2004 padlo v pondělí první obvinění. Detektivové z protikorupční policie poslali podle zjištění Práva usnesení o zahájení trestního stíhání znalci Rudolfu Douchovi, jehož společnost Vox consult, s. r. o., na základě žádosti Fondu národního majetku oceňovala hodnotu OKD krátce před prodejem zbylé části koncernu firmě Karbon Invest.

Článek

Karbon Invest už tehdy vlastnila nadpoloviční většinu akcií. Za necelých 46 procent akcií OKD, které znalec ohodnotil na dvě miliardy korun, nakonec stát inkasoval 4,1 miliardy. Avšak podle znalců z firmy Ernst mohl dostat až šestkrát víc – téměř poloviční podíl totiž experti z EY ocenili na 24 miliard korun.

„Je to tak. Dnes dopoledne jsem to dostal. Beru to jako dost velký podraz. Znalecký posudek byl společně vypracován společností Vox a Komerční bankou, ale stíhají jenom mě. Nevím, co je to za umanutí se, protože žádná škoda nevznikla – prodalo se to za jiné peníze a jindy a na ten posudek byl tehdy čas tři týdny,“ řekl Právu sám Doucha.

Podle informací Práva jej detektivové viní z trestného činu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek, za což mu hrozí dva roky až deset let vězení. Podle tehdy platného trestního zákona měl svým činem způsobit značnou škodu.

Doucha zatím nehovořil podle svých slov s advokátem, takže včera ještě neměl jasno, zda proti obvinění podá stížnost.

"Hodili to na mě"

„Řekl bych, že to hodili jen na mě. Samozřejmě s tím obviněním nesouhlasím. Jednak jsem to nedělal sám a zadruhé je tam napsáno, že jsem ocenil OKD na něco. Já ale neoceňoval OKD, ale jen podpoloviční většinu akcií OKD a to je dost velký rozdíl,“ brání se Doucha.

Ve znaleckém posudku z února 2004, pod kterým je Doucha jako prokurista firmy Vox consult podepsán a který má Právo k dispozici, je přesně vyčíslena částka hodnoty celé společnosti OKD, a to na 4,53 miliardy korun. Právě na základě zmíněného posudku prodala vláda Stanislava Grosse (ČSSD) zbylý podíl státu v OKD v září 2004.

Když si Krajský soud v Ostravě při rozhodování o zániku a rozdělení OKD vyžádal v roce 2006 nový posudek, znalci z Ernst & Young přišli se zcela jinými čísly.

Jmění celého důlního gigantu ocenili k 31. prosinci 2005 na téměř 52,34 miliardy korun, což je o skoro 48 miliard více, než zmiňuje posudek Douchy a spol. A tržní hodnotu samotného podílu státu vyčíslila firma Ernst & Young na 24 miliard.

 Sobotka obhajuje rozhodnutí vlády

Protikorupční policie nový posun nechtěla nijak potvrzovat či komentovat. Jak už ale dříve Právo uvedlo, detektivy zajímají i jiní aktéři případu. Prověřují i podezření pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Prodej 46 procent akcií státu v OKD schválila v září 2004 Grossova vláda. Podle Romana Macháčka ze Sdružení nájemníků BytyOKD.cz, jehož trestní oznámení celé vyšetřování případu rozjelo, svůj podíl viny nese tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Vláda tehdy vycházela ze znaleckého posudku, který nechal zpracovat Fond národního majetku, a ten ho nijakým způsobem nezpochybňoval. Za druhé k prodeji došlo za tržní cenu, neboť celou transakci posuzovala Evropská komise a ta konstatovala, že nedošlo k poskytnutí nepovolené veřejné podpory,“ řekl v této souvislosti už dříve sám Sobotka.

Společnost Karbon Invest vlastnili v době prodeje Viktor Koláček a Petr Otava. Podle Macháčka mělo vedení této firmy před privatizací zbylých akcií poskytnout veškeré potřebné a nezkreslené podklady pro řádné ocenění majetku OKD.

V listopadu 2004, jen dva měsíce po nákupu zbývající části koncernu od státu, Koláček s Otavou prodali dvoutřetinový podíl v OKD za asi deset miliard investiční skupině RPG Industries, jejímž jedním z vlastníků je miliardář Zdeněk Bakala. Ten popírá, že by se na privatizaci podílel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám