Hlavní obsah

V kauze daňových úniků ČKD Praha DIZ obvinila policie dalších 35 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté obvinili v daňové kauze kolem strojírenské firmy ČKD Praha DIZ dalších 35 lidí. Jde o takzvané bílé koně, kteří podle kriminalistů pomáhali s daňovými úniky. Informoval o tom v úterý server iROZHLAS.cz. Policie už v dubnu obvinila 22 lidí, včetně někdejšího majitele ČKD Praha DIZ miliardáře Petra Speychala. Všichni jsou obviněni ze zkrácení daní nejméně o 850 miliónů korun, z praní špinavých peněz a z účasti na organizované zločinecké skupině.

Foto: Mapy.cz

ČKD Praha DIZ

Článek

Případ nově obviněných s hlavní kauzou souvisí, policisté ho ale vyšetřují samostatně. Obvinění údajně způsobili daňové úniky v rozsahu od 590 tisíc korun do 145 miliónů korun. Jednomu z nich hrozí až osm let vězení, zbylým potom až deset let. „V rámci hlavní kauzy, z níž byli vyloučeni, jsou spolupachatelé,” sdělil serveru Miloš Klátik z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Lidem obviněným v hlavní větvi případu hrozí za krácení daní ve spojení s gangem působícím ve více státech pět až deset let vězení. „Do účetnictví daňového subjektu, české obchodní společnosti, zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Tímto jednáním měli zkrátit daň z přidané hodnoty nejméně o 441 298 622 Kč a daň z příjmu nejméně o 408 130 658 Kč," uvedla v dubnu státní zástupkyně Petra Ullrichová.

Firma patřila Speychalovi

Finanční prostředky získané daňovou trestnou činností údajně skupina následně buď vybírala v hotovosti, nebo je poukázala na zahraniční bankovní účty.

Protikorupční policie zasahovala přímo v sídle ČKD Praha DIZ kvůli podezření z krácení daní už před dvěma lety, kdy firma patřila Speychalovi. Podle tehdejších informací médií dlužila na daních 791 miliónů korun a kriminalisté dlouhodobě prověřovali, zda z firmy nemizí nezdaněné stamilióny do daňových rájů.

Speychala předtím policie v roce 2014 zadržela v souvislosti s údajným krácením daní a vydáváním fiktivních faktur. Po podání vysvětlení byl ale podnikatel propuštěn bez obvinění.

Po Speychalovi se stal majitelem firmy Robert Wolf. Zásah policistů z roku 2016 kritizoval jako snahu rozprášit ČKD kvůli tomu, že společnost si vůči Praze nárokovala pohledávky vzniklé při pracích na tunelu Blanka. Věřitelé loni firmu poslali do konkurzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám