Hlavní obsah

V Jeseníkách přistihli horolezce v zakázaném lavinovém terénu. Dostali pokutu

Jeseníky

Dva horolezce, kteří se věnovali zimnímu lezení v zakázané lokalitě, přistihli minulý týden strážci přírody ve Velké kotlině v národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách. Udělili jim za to dvacetitisícovou pokutu. Právo o tom v pátek informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Foto: Petr Šaj

Horolezci v nebezpečném terénu ve Velké kotlině

Článek

Muži se podle ní věnovali celodennímu zimnímu lezení na laně s mačkami a cepíny v místě, kde přesně před rokem tragicky zahynul mladý skialpinista. Vyrazili přesto, že si byli zákazu vstupu do rezervace předem vědomi.

Důvodem omezení vstupu je zde vedle ochrany jedné z nejcennějších lokalit Jeseníků také hledisko bezpečnostní. Jedná se totiž o nejaktivnější lavinový prostor v Jeseníkách.

„Při odchodu z lokality jejich totožnost zjistila stráž přírody. Protože ochrana přírody spolupracuje s Policií ČR, byla v dosahu i její hlídka. V tomto týdnu dostali pokutu v celkové výši dvaceti tisíc korun,“ řekl Právu šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Petr Šaj.

Na vrcholu v Jeseníkách někdo vztyčil bez povolení kříž

Krimi

„Velkou část přestupků přitom řešíme domluvou, protože víme, že lidé mnohdy dělají chyby pouze z neznalosti. V tomto případě ale horolezci při projednávání přestupku uznali, že o zákazu vstupu věděli předem,” dodal Šaj.

Nejcennější partie Jeseníků pravidelně hlídají ochránci přírody společně s policisty. Takto kombinované terénní hlídky se velmi osvědčily a jsou pozitivně vnímány značnou částí veřejnosti. Vedle ochrany přírody je to i prevence proti zbytečným úrazům.

„Chráněná krajinná oblast Jeseníky má 740 kilometrů čtverečních, po většině území mohou lidé chodit bez jakýchkoli omezení. Ty nejcennější partie – národní přírodní rezervace, kam se kvůli zachování zdejší přírody může jen po značených cestách, tvoří jen pět procent celé CHKO,“ vysvětluje ochranář.

„Mnozí lidé mají pocit, že pokud je sníh, mohou kamkoli. Svou jízdou ve volném terénu ale hranami lyží poničí množství odrůstajících mladých stromků a ruší vzácné druhy živočichů ve velmi náročném zimním období,” doplnil.

V Jeseníkách zavalila lavina skialpinistu, je po smrti

Krimi

Základním a společným pravidlem pro pěší, skialpinisty, běžkaře, snowboardisty a horolezce je respektovat celoroční zákaz vstupu mimo značené trasy v národních přírodních rezervacích (široká oblast Pradědu, Šerák - Keprník, Králický Sněžník, Rejvíz, Skřítek).

Při dodržení tohoto pravidla se turisté vyhnou i nebezpečným lavinovým katastrům.  Současně také platí ustanovení lesního zákona (v celé CHKO i mimo), kde je v lesích zákaz pohyb na lyžích (na kole, na koni, na saních) mimo lesní cesty a značené trasy.

„Doporučení je jednoduché, plánovat výlet s rozumem, s ohledem na aktuální situaci a své schopnosti a možnosti. V Jeseníkách je velké množství značených tras, lesních cest mimo rezervace, kam lze vyrazit i na skialpové túry,“ dodal Šaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám