Hlavní obsah

V Jablonci skončilo 36 lidí v nemocnici, únik dráždivé látky hasiči nezjistili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

U úniku zatím neznámé látky zasahovali v úterý hasiči, policie a záchranáři ve Skelné ulici v Jablonci nad Nisou. V nemocnicích v Jablonci, Liberci, Mladé Boleslavi a Jičíně skončilo celkem nejméně 36 lidí včetně deseti hasičů a dvou příslušníků policie. Všichni jsou při vědomí.

Únik neznámé látky v JablonciVideo: Aktu.cz

 
Článek

Hasiči v obytném domě v Jablonci nad Nisou, kde v úterý podle místního obyvatele unikla neznámá látka, nic nenaměřili.

„Detekční technikou nebylo uvnitř panelového domu nic naměřeno,“ napsali zástupci Hasičského sboru Libereckého kraje na Twitteru o situaci ve 02:30. Na místě zasahovala laboratoř z Lázní Bohdaneč.

V inkriminovaném domě budou probíhat ve středu další opakovaná měření. Evakuovaní lidé zůstávají podle policie v péči zdravotníků.

Podle informací Novinek letěl z Prahy na sever Čech vrtulník s protilátkami.

„Je potřeba, aby byly protilátky připraveny u pacientů a byly případně k dispozici, až hasiči vyhodnotí, s jakou látkou se potýkáme,“ potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.

„Osmnáct pacientů bylo z panelového domu, další pacienty tvořilo deset hasičů, dva policisté a tři osoby, které se nacházely v místě události a zdravotníci je museli dohledávat k preventivnímu převozu,“ dodal Georgiev.

Foto: Aktu.cz

Únik neznámé látky v Jablonci

Podle Georgieva si pacienti nejčastěji stěžovali na pocit dušnosti a škrábání v krku.

O několik minut později převezli záchranáři do nemocnic další tři osoby, celkový počet hospitalizovaných se tak zvýšil na 36.

Únik neznámé dráždivé látky oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel panelového domu kolem 19:00.

Foto: Aktu.cz

Do Jablonce dorazil i chemický kontejner hasičů z Lázní Bohdaneč.

Vyhodnocení provádí chemický kontejner libereckých hasičů, na místo povolali i chemickou laboratoř hasičů z Lázní Bohdaneč, která dorazila kolem 22:00 a je vybavena pro rozšířenou detekci nebezpečných látek.

„Zatím vůbec nevíme, co se na místě události může nacházet za látku. Jsou tu naši nejlepší specialisté. Hledáme zdroj a příčinu úniku,“ řekl krajský šéf hasičů Jan Hadrbolec.

Policie místo zcela uzavřela pro dopravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám