Hlavní obsah

V Jablonci shořely historické Sluneční lázně, škoda za 10 milionů

– Jablonec nad Nisou • Aktualizováno

Rozsáhlý požár ve středu ráno zasáhl areál Slunečních lázní u přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou. Plameny zničily nejméně dvě třetiny staveb. Příčinu požáru zjišťují hasiči s policií, magistrát vyčíslil škodu na 10 milionů korun. Oheň zasáhl objekty z roku 1927, které byly v mizerném stavu. V Jablonci se už několik let řešilo, jak s areálem naložit.

V Jablonci nad Nisou shořel areál Slunečních lázníVideo: HZS LIBERECKÉHO KRAJE

 
Článek

Vedoucí kanceláře primátora v Jablonci nad Nisou Jana Matěchová sdělila, že škoda se předběžně odhaduje na zhruba 10 milionů korun.

Příčiny požáru vyšetřují hasiči a policisté. Podle mluvčí policie Dagmar Sochorové byl na místo povolán psovod se psem speciálně cvičeným na vyhledávání hořlavin.

Hořet u Mšena začalo krátce před pátou hodinou ráno a plameny se v areálu šířily značně rychle. Požár se podařilo lokalizovat kolem 5:30. Hasiči pak ještě dohašovali skrytá ohniska hoření a z jednoho objektu vynesli propanbutanové lahve. O zásahu informovali ve středu ráno na Twitteru.

„Zachránit se podařilo dvě dračí lodě," zmínil mluvčí hasičů David Kořínek.

Foto: HZS Libereckého kraje

Dřevěný objekt lehl popelem.

Sluneční lázně vznikly na břehu přehrady v roce 1927. Kromě občerstvení nabízely sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část. Vcházet se na ni dalo jen přes převlékací kabiny.

Foto: HZS Libereckého kraje

Tlakové lahve hasiči vložili kvůli ochlazení do vody.

Areál patří městu, jeho stav byl ale žalostný. Před několika lety zpracoval architekt Petr Stolín projekt minimalistické budovy, která měla zchátralý areál Slunečních lázní nahradit.

Lehká stavba ze dřeva s průsvitnými stěnami měla nabídnout odpočinek a soukromí ve stínu zahradního atria i širší rozhled na přehradu z horní terasy, vyvolala ale odpor části veřejnosti.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár u jablonecké přehrady

Reklama

Výběr článků

Načítám