Hlavní obsah

V Česku se zastavil nárůst zločinnosti

Právo, Novinky, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet trestných činů se už několik let v Česku pohybuje kolem čtyř set tisíc ročně. "Už to stoupat nebude. V každém případě došlo k zastavení nárůstu. Zločinnost by se měla postupně snižovat," řekl Právu Martin Cejp z Institutu kriminologie prevence ministerstva spravedlnosti.

Foto: archiv NPÚ

Pohádková Telč

Článek

Zatímco před dvěma léty jich bylo v Česku 357 tisíc, loni statistiky zaznamenaly necelých 352 tisíc trestných činů. V evropském měřítku se pak ČR umístila v druhé desítce.

Příznivý trend je ale na druhou stranu ovlivněn novelou trestního zákona. Například u majetkové trestné činnosti je totiž trestný čin při výši škody až od pěti tisíc korun. Do roku 2002 ale hranice činila dva tisíce korun. Tehdy majetková kriminalita klesla téměř o polovinu.

Recidivisté a děti ve statistikách chybí

"Problém je také v tom, že u majetkové trestné činnosti se do statistiky počítají pouze prvopachatelé, tedy ti, kteří trestný čin spáchají poprvé. Recidivilisté se už ve statistice neobjeví," uvedla Alena Marešová, která má na starosti vývojové trendy kriminality. Podle ní pak majetkovou trestnou činnost zhusta páchají děti, mladiství a ženy. Vyšetřovací spisy jsou proto často odloženy.

Počty násilných trestných činů naopak stouply a trend není nijak příznivý. "Počet loupeží se bude spíše zvyšovat. Narkomani, bezdomovci a omladina potřebují rychle peníze. Nejjednodušší je vzít je jinému člověku. To je ten nejméně chráněný objekt," vysvětlila Marešová. Klasickými oběťmi jsou pak podle ní důchodci, děti a opilí.

Počty trestných činů
rok20032004
Vraždy loupežné*4738
Vraždy sexuální*21
Vraždy spáchané mládeží*415
VRAŽDY celkem232227
únos1415
NÁSILNÉ TR. ČINY CELKEM22 35823 579
znásilnění646687
MRAVNOSTNÍ TR. ČINY CELKEM18981909
krádeže aut24 17423 133
krádeže vloupáním68 90164 695
hospodářské trestné činy31 45133 464
MAJETKOVÉ TR. ČINY CELKEM253 372243 808
TRESTNÉ ČINY CELKEM357 740351 629
* statistika pouze do 30.11.2004

Zdroj: Policejní prezídium

Počet vražd má už několik let setrvalou tendenci. Podle Marešové se dá těžko říct, zda je 227 vražd hodně, nebo málo: "Těžko se to odhaduje. V posledních letech je ale zhruba stejný. Výkyvy ve statistikách dělají i takzvaní sérioví vrazi, jako například Stodolovi."

"Když má národ jiné starosti, sebevražd i vražd je obecně méně," poznamenala Marešová. To ale zjevně neplatí o loňském roce.

Cizinecké gangy se stabilizovaly

Krádeží aut ubylo o jeden tisíc. Lidé se prý postupně učí svůj majetek lépe chránit. Změnily se ale zločinecké skupiny. "Na auta byli dříve Poláci a Bulhaři. Teď jsou doménou Čechů," řekl Cejp. Organizovaný zločin v ČR se ale všeobecně podle něj moc nemění.

"Skupiny, které u nás začaly v 90. letech, se stabilizovaly. Novým skupinám se tu těžko proniká," uvedl odborník. Ruská mafie se podle něj více specializuje na ekonomickou kriminalitu. Došlo pouze k jakési generační obměně. Takzvaní noví Rusové z domoviny vytlačují tradiční členy podsvětí. Ti se pak usadili v Česku.

Ukrajinci jsou údajně primitivnější, a tudíž se u nás specializují na vydírání, prostituci a pašování radioaktivních materiálů. Zločinecké mafie působící v republice pak své podnikání rozšířily o nelegální migraci. V blízké budoucnosti se Česko může stát i cílovou zemí imigrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám