Hlavní obsah

V Česku je ukradeno auto každých 40 minut

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každých 40 minut je v Česku ukradeno jedno vozidlo za zhruba 180 tisíc korun. Podle policejních statistik bylo loni zcizeno celkem 10 403 automobilů. Jejich počet sice roky klesá, ale ve velikostně srovnatelném Rakousku bylo ukradeno jen okolo tří tisíc aut.

Foto: Policie ČR

Budova, která skrývala kradené automobily. Ilustrační foto.

Článek

Od roku 2000 do roku 2010 bylo v České republice odcizeno 210 280 vozidel, ale krádeže automobilů mají rok od roku klesající tendence. „Díky technickým pokrokům jsou sice na zloděje kladeny vyšší nároky, ti se však nenechají odradit. Naštěstí si stále více lidí uvědomuje, že zabezpečení osobního vozu je v dnešní době velice důležité,“ komentuje situaci Martin Iroušek, obchodní ředitel společnosti Construct.

Po vstupu České republiky do schengenského prostoru se organizované skupiny zaměřují na krádeže luxusních vozidel v zahraničí, především v Německu. Česko je pak hojně využíváno k legalizaci těchto odcizených zahraničních aut. Jinak ovšem zhruba dvě třetiny odcizených vozů jsou určeny k demontáži na náhradní díly za hranice.

Nejvíce se auta kradou ve čtvrtek

Z policejních statistik také vyplývá, že nejvíce se auta kradou ve čtvrtek, nejméně v sobotu. Nejrizikovější na krádeže vozů je duben, kvůli začínající motoristické sezóně. Nejhůř je na tom hlavní město Praha, kde se nejvíce vozy kradou v měsíci srpnu. Po metropoli policie monitoruje nejvíce zcizených aut v Ústeckém, Libereckém, Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Ke krádežím vozidel dochází nejčastěji na sídlištích, na parkovištích u supermarketů nebo u hotelů a rekreačních zařízení. Stále oblíbené jsou mezi zloději také menší uličky s nedostatečným osvětlením

Zloději se soustředí na ta vozidla, která jsou u nás nejvíce v provozu. Po škodovkách a po jejich náhradních dílech je tím pádem největší poptávka. Nejméně se kradou auta japonská, korejská nebo vozy americké výroby. I když podle odborníků obliba asijských značek v české společnosti značně narůstá.

Zámek na řadicí páce nikdo nepřekoná

Mezi nejoblíbenější ochranu vozů v Česku patří mechanické způsoby zabezpečení, které jsou považovány za nejúčinnější.

„Překonat například zámek řadicí páky na ulici je téměř nemožné. Dalším oblíbeným způsobem zabezpečení je to elektronické, tedy alarm, který dokáže vyvolat značný rozruch,“ dodává Iroušek.

Jaká vozidla jsou v Česku nejčastějším terčem zlodějů:
typ20112012
ŠKODA4 0923 926
VW698584
Ford542560
Renault500431
Peugeot279326
Mercedes199239
Fiat204234
Opel235228
BMW213226
AUDI276215
SEAT165151
Citroën139151
Zdroj: MV ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám