Hlavní obsah

V Brně roste nervozita, soud otevírá kauzu Stoka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V pondělí začne trestní senát brněnského krajského soudu v čele s Jaroslavou Bartošovou řešit kauzu Stoka, tedy údajné ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed či v městských firmách. Státní zástupce na lavici obžalovaných pohnal jedenáct lidí v čele s Jiřím Švachulou (dříve ANO), k tomu navíc obžaloval i dvě firmy.

Jiří Švachula u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle několika na sobě nezávislých zdrojů Práva nejen v brněnské politice stoupá před soudem nervozita, protože nikdo neví, co začne vypovídat právě Švachula, který zatím sveřepě mlčí, co mohou vypovědět další obžalovaní a kdo všechno bude muset přijít před soud svědčit, navíc aby se svědek obratem nestal obviněným.

Firmy zapletené do Stoky měly zakázky od tepláren za 100 milionů

Krimi

Podle dokumentů, jež má Právo k dispozici, přitom před soudem nestojí zdaleka všechny firmy či jejich majitelé, kteří se měli podílet na manipulaci zakázek. Zdroj Práva obeznámený s vyšetřováním odhadl konečný počet obviněných ve Stoce až na sto osob či společností.

Zpočátku chyběl důkaz

Státní zastupitelství muselo hlavní větev případu rychle dokončit a obžalovat i vzhledem k tomu, že obvinění byli ve vazbě, což s sebou nese jasné lhůty na zahájení soudního řízení. Vedlejší větve, ostatně jedna z nich týkající se živnostníků pracujících pro Správu nemovitostí městské části, kde už padla obvinění, mohou následovat v dalších měsících.

Detektivové z NCOZ začali na případu pracovat na konci roku 2016. „Během prvního roku prověřování orgány činné v trestním řízení měly sice utvořený plastický obraz o počínání dané skupiny, až na výjimky však nebyly k dispozici důkazy, které by její činnost prokazatelně propojovaly s ovlivněním konkrétních zakázek,“ stojí v dokumentu, který má Právo k dispozici.

Brněnská Stoka se měla rozlít do celého Jihomoravského kraje

Krimi

Zlom přišel ve chvíli, kdy se koncem roku 2017 ve vazbě rozmluvil podnikatel Saman El Talabani, tehdy obviněný v případu půlmiliardového úniku na DPH. Ten detektivům přiznal i zapojení do „Švachulovy“ skupiny, přičemž za svou výpověď chtěl status spolupracujícího obviněného.

„V daném případě měly orgány činné v přípravném řízení unikátní možnost pravdivost výpovědi jak v jejím celku, tak z hlediska jednotlivých detailů konfrontovat s v té době již diskrétně opatřeným komplexem důkazů o fungování této skupiny, včetně nasazených odposlechů a provádění sledování osob, o jejichž existenci neměl nikdo mimo úzce vymezený okruh pracovníků orgánů činných v trestním řízení nejmenší vědomost,“ pochvaloval si státní zástupce.

Na začátku loňského března pak spadla klec, policisté provedli desítky domovních prohlídek a zadrželi hlavní podezřelé. Odposlechy přitom dál jely i u dalších podezřelých, a zachytily tak paniku například ve firmě KROS-stav, která je nyní také obžalována.

Švachula z vazby nepůjde. Nabízené záruky nepomohly

Krimi

„Švachec je gauner, jde přes mrtvoly. Zná se perfektně s Rafajem a na Údolní pořádá večírky už 8 až 9 let, kde zve ty lidi, kde se perou tyhle kecy, kde čerpá informace a pracuje s nimi dále Švachula. Je hloupej, protože se spojil se Samanem, gaunerem, který organizoval prostituci, prodej zbraní apod.,“ vykládal na poradě spoluvlastník firmy, když se dozvěděl o velké razii.

Svědci popisují další podezření

Před soudem se bude například probírat zapojení firem, které administrovaly zadávání nadlimitních zakázek. Popsalo to státní zastupitelství na příkladu opravy na brněnském Zelném trhu.

„Bylo třeba předem vybrat administrátorskou firmu k tomu, aby vypracovala projektovou dokumentaci a náležitosti s tím spojené. Bylo předem domluvené, že vítězem bude jistá společnost. Ta dala účelově nejnižší nabídku, aby mohli tuto veřejnou zakázku dále ovlivňovat. Zakázka byla ušita na úzký okruh společností, se kterými spolupracovali, aby se zamezilo přístupu k veřejné soutěži jiným společnostem. Společnost udělala administraci zakázky za nápadně nízkou cenu s tím, že v konečné fázi měla chtít dvě procenta z vysoutěžené ceny bez DPH,“ popsali žalobci.

Zajímavé informace by mohly zaznít i od svědka, který už na státním zastupitelství popsal, jak probíhalo připravování rozpočtů na podezřelé zakázky. „Pan Smolka (jeden z obžalovaných – pozn. red.) někdy donesl podklady pro zakázku před výběrovým řízením. Mluvil o nějakém kontaktu na pana Liškutina (další z obžalovaných – pozn. red). Obdobně tomu bylo i u zadavatele MČ Praha 4, případně SŽDC,“ vypověděl svědek a nastínil, kam by se také mohla upřít pozornost vyšetřovatelů.

Další svědek popsal, „jak mu v roce 2013 Saman El-Talabani sdělil, že s DPH už to nejde, a hledal něco jiného. Spojil se s Jiřím Švachulou, aby se nahlásil do hnutí ANO, aby se začaly dělat zakázky pro Brno. Vybírali 10 procent a pan Švachula rozděloval každému podíl.“

Státní zástupce v obžalobě, do které mělo Právo možnost nahlédnout, netají, že si je jist úspěchem, tedy usvědčením obžalovaných. „Není nejmenších pochyb o tom, že zajištěný obrovský komplex přímých i nepřímých důkazů obviněného Jiřího Švachulu jednoznačně usvědčuje ze spáchání jednání kladeného mu za vinu ve všech bodech obžaloby. Z dlouhodobého působení členů skupiny jasně vyplývá jejich zaměření na soustavné páchání úmyslné trestné činnosti, a to prakticky v průmyslové intenzitě,“ zdůraznil žalobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám