Hlavní obsah

V Beskydech uvízly v nádrži dvě srnky, zachraňovali je hasiči

Právo, plk

Záchrannou misi kvůli dvěma srnám podstoupili v sobotu 23. prosince moravskoslezští hasiči. Pár zvířat uvízl v nádrži na vodu pro umělé zasněžování sjezdovky ve Starých Hamrech na Frýdecko-Místecku.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Srnky se podařilo zachránit.

Článek

O zesláblých srnkách, které nemohou vylézt po kluzkém boku nádrže a boří se do ledu a vody, se profesionální hasiči z Frýdku-Místku a jejich dobrovolní kolegové ze Starých Hamrů dozvěděli v ranních hodinách. „Personál sjezdovky informoval hasiče až zhruba hodinu poté, co zahlédl srny, jak se z lehce zamrzlé nádrže snaží marně dostat na svobodu,“ informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Pro záchranu zvířat si vyžádali hasiči staré koberce, které položili na stráň nad hladinou nádrže a zatížili je. „Pokud by měly srnky dost sil, po koberci by se vyškrábaly. Byly ale viditelně zesláblé několikahodinovým bojem s klouzavou strání,“ dodal.

Hasiči se proto pokusili srnky ulovit pomocí nafukovacích záchranných saní, ale neúspěšně. „Nakonec si půjčili od obsluhy sjezdovky dlouhou síť, do níž chytili srnky, polehávající na ledě, svázali jim opatrně nohy a převezli na břeh. Tam je předali příslušníkům myslivecké stráže,“ popsal Kůdela. V posledních zimních sezónách zachraňovali hasiči ze severu Moravy a Slezska různá zvířata, nejen srny, ale i psa či jezevce.

Reklama

Výběr článků

Načítám