Hlavní obsah

V autě na Zlínsku objevili policisté tisíce litrů alkoholu bez kolků

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Čtyři tisíce litrů alkoholu bez potřebného označení nebo dokladu původu, navíc z velké části upravovaného, objevili policisté u dvojice obchodníků z Valašských Klobouk na Zlínsku. První rozbory neprokázaly, že by lihoviny byly ředěny jedovatým metanolem. Dvěma mužům i tak hrozí až osmileté vězení.

Foto: Celní správa ČR

Ilustrační foto

Článek

„Čtyřiašedesátiletý muž a jeho šestatřicetiletý příbuzný ošidili stát na spotřební dani asi o 900 tisíc korun,“ sdělila mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Jana Macalíková.

Minulý čtvrtek večer si policisté všimli podezřele odstaveného vozu mimo město, u staré budovy. Vůz byl zaparkován tak, aby nebylo možné dostat se do kufru. Policisté našli majitele, který jim auto otevřel. Byly v něm asi čtyři tisíce litrů alkoholu, z osmdesáti procent míchaného. Dalších pět set litrů se našlo při domovních prohlídkách, které následně provedli kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality.

„Veškerý alkohol jsme zajistili a odebrali vzorky z jednotlivých sérií. Prozatím se nepotvrdilo, že by byl pančovaný jedovatým metanolem. Podrobnější rozbory provádí celní správa,“ uvedl vedoucí oddělení hospodářské kriminality krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Robert Mařák.

Ve skladech se našly cigarety, ale i potraviny

„Ani jeden z obchodníků nebyl schopen prokázat původ zboží,“ doplnil kriminalista. Asi dvacet procent alkoholu bylo v originálních lahvích s kolkem, zbytek byl v plastových barelech nebo v lahvích, které byly označeny známými etiketami Lašský rum, Vodka Lunar, Moravská švestka a podobně, ovšem bez potřebných kolků," uvedla Macalíková.

„Našli jsme také stovky etiket a vršků, které byly nachystány pravděpodobně pro další použití. Kromě alkoholu policisté našli i šest a půl tisíce krabiček cigaret, také bez povinného označení. Policisté provedli domovní prohlídky celkem ve třech nemovitostech. Oba dva muže kriminalisté obvinili jednak z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží,“ dodala.

Sklady podezřelé dvojice prohlédli také inspektoři státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Našlo se i větší množství potravin, jako jsou vejce, rýže a zelenina. Potraviny, které byly připraveny k prodeji, byly uskladněné v naprosto nevhodných a nehygienických podmínkách,“ řekla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám