Hlavní obsah

Úvěrový podvod firmy spjaté s Chvalovským jde k soudu

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednatel společnosti Bohemia-Fleisch, patřící do skupiny Č. A. S. Satrapa, kterou ovládal podnikatel a bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský, jde k soudu. Podle obžaloby se Zdeněk Mezera dopustil téměř dvousetmiliónového úvěrového podvodu.

Foto: Erwin Raupp
Článek

Hlavní líčení se bude konat na přelomu června a července, a jak Právu sdělil státní zástupce František Fíla z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, trestnou činnost dokladují především listinné důkazy.

Úvěr použil na splacení předchozí půjčky

Mezera podepsal v květnu roku 1998 úvěrovou smlouvu s Komerční bankou, v níž stvrdil, že poskytnuté finance použije na svoji obchodní činnost. "Chtěl, aby společnost Bohemia-Fleisch mohla dále nakupovat a dovážet maso do té doby, než jí zaplatí dlužníci," upřesnil Fíla.

Firma se údajně dlouhodobě potýkala s nedostatkem hotovosti, neboť měla obrovské pohledávky v Rusku a Turecku. Banka mu úvěr poskytla, nicméně peníze rovnou šly na zaplacení předchozí půjčky, kterou společnost vůči bance měla z roku 1997. Tím, že Mezera s penězi nepodnikal, vlastně znamenalo, že se kapitál mohl zhodnocovat. "Kdyby bance řekl, že chce peníze použít na splacení úvěru, tak banka mu je nikdy neposkytne. Ona by z toho neměla žádný efekt," řekl Fíla.

Chvalovského know-how

Advokát Mezery Drahomír Šachta nicméně míní, že jeho klient jednal zcela po dohodě s bankou. Fíla dále sdělil, že Chvalovský používal při vyjednávání úvěrů totéž "know-how".

Bývalý fotbalový boss a pět manažerů firem, které ovládal, připravili podle obžaloby Komerční banku o 1,5 miliardy korun. Chvalovský byl obžalován loni na podzim. Spis však následně vrátila soudkyně pražského městského soudu zpět kvůli doplnění důkazů. Žalobce Fíla s jejím názorem nesouhlasil a podal si stížnost. O té by měl v květnu rozhodnout nadřízený soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám