Hlavní obsah

Útvar na vyšetřování trestné činnosti vojáků má být zrušen

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ohlášený zánik speciálního policejního týmu, který vyšetřoval trestnou činnost vojáků, odborníky udivil. Tým existující jako zvláštní odbor Úřadu finanční kriminality a ochrany státu pod vedením Martina Hádka přestane existovat po dubnovém sloučení s Útvarem pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti.

Foto: Martin Seidl
Článek

 "Jednám o vzniklém problému s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Usiluji o úpravu a prosazení úzké specializace pro vyšetřování a dozor nad vyšetřováním vojenských trestných činů. Každému musí být jasné, že ani tankovou nehodu by neměla vyšetřovat třeba žena, která se právě vrátila z mateřské dovolené," řekla Právu o problému nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Dodala, že ve státním zastupitelství předá vojenskou problematiku státním zástupcům specializovaným na policejní kriminalitu. Bývalý vojenský prokurátor Miroslav Kříženecký označil zánik speciálního policejního týmu, který vyšetřoval trestnou činnost vojáků, za projev "hloupé politiky".

"Armáda, policie, vězeňská a justiční stráž mají řadu zvláštních předpisů. Vyšetřovat, dozorovat vyšetřování a soudit takové případy mohou jen lidé s důkladnými znalostmi těchto zvláštností. Všude ve světě to vede k a vytváření specializovaných a vysoce kvalifikovaných složek na úrovni vyšetřování, státního zastupitelství a soudů pro všechny ozbrojené složky," zdůraznil Kříženecký, který se nyní věnuje advokacii.

Upozornil, že z vojenského hlediska musí být tito lidé připraveni nejen pro mírové podmínky, ale i pro brannou pohotovost státu. "Komu prospívá, mají-li trestné činy vyšetřovat a soudit nezkušení mladí policisté, státní zástupci a soudci, kteří o ozbrojených složkách nemají ponětí. Je to politika proti dějinnému vývoji," konstatoval Kříženecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám