Hlavní obsah

Útok na majitele kasina a vražda jeho otce souvisejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřovatelé nezdařeného atentátu na izraelského podnikatele Assafa Abutbula v centru Prahy jsou přesvědčeni, že nedělní útok v ulici Na Příkopě přímo souvisí s vraždou, která se stala nedaleko Royal Casina před dvěma roky. Tehdy dosud neznámý pachatel na kole zavraždil jeho otce.

Foto: Vladan Jílek

CD "Pověsti, povědačky a jine dřysty"

Článek

"Policisté se domnívají, že včerejší exploze je důsledkem dlouholetého konfliktu, který trvá mezi dvěma znepřátelenými rodinnými klany," připustila odpoledne mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Rodina Abutbulů se již roky vzájemně napadá s rodinou Abergilů.

"Napadají se po celém světě, zejména v Izraeli, na jejich kontě je již několik mrtvých," uvedl pro ČTK vyšetřovatel. Vzájemné bitky na území České republiky nejsou podle něj nijak časté. "Je to jen okrajové," dodal.

Případ kvalifikovaný jako obecné ohrožení a pokus o vraždu vyšetřuje speciální tým, který podle Knolové spolupracuje s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu PP ČR, Odborem pro boj s organizovaným zločinem správy hlavního města Prahy a také s izraelskými policejními orgány. Kvůli riziku, že se neúspěšný atentátník pokusí vycestovat ze země, byl kontaktován i Interpol.

Bývalý ředitel civilní rozvědky Oldřich Černý řekl ČTK, že za útokem stojí ruská nebo arabská mafie, která si v minulosti opatřila izraelské pasy.

Útočníka zachytila kamera

Policie zatím nedopadla pachatele, který po útoku zmizel v davu. Lékaři podle tvaru zranění u 18 lidí odhadují, že granát byl naplněn broky, což by napovídalo spíš podomácku vyrobené výbušnině. [celá zpráva] Kriminalisté však na případ vyhlásili přísné informační embargo. Mluvčí pražské policie Knolová proto odmítla sdělit, zda existují nějaké stopy, které by vedly k dopadení zřejmě najatého pachatele.

Jak dnes uvedl ve své internetové verzi deník Jerusalem Post, pražská policie hledá muže z Balkánu.

Podle svědectví náhodných kolemjdoucích a patrně i záznamů z bezpečnostních kamer útočníkem je muž ve věku kolem 28 až 30 let. Je asi 165 až 170 centimetrů vysoký a má pohublou postavu, tmavší pleť a odbarvené krátké hnědé vlasy.

Lidé si všimli, že měl na sobě modré tričko s límečkem a dlouhé volné kalhoty, které měly na bocích třícentimetrový bílý pruh a na nohou sandále. Na hlavě měl modrou baseballovou čepici a šikmo přes prsa tašku. "Celkově budil ošuntělý dojem," podotkla Knolová.

V nemocnici zůstávají dva lidé

Majitel Royal Casino Assi Abutbul vyvázl na rozdíl od kolemjdoucích i se svou ochrankou bez zranění. [celá zpráva] V pražských nemocnicích zůstávají hospitalizováni dva lidé - Češka a Američan. Oběma lékaři vyoperovali zástřely z břicha a jejich stav již není vážný.

Mluvčí izraelské policie Gil Kleiman sdělil, že je zatím příliš brzo na označení pachatele či motivu vražedného útoku.

Gross: za bezpečnost je odpovědná i samospráva

Premiér Stanislav Gross je přesvědčen o tom, že za bezpečnost ve městech je do značné míry zodpovědná místní samospráva, nikoli jen stát a policie. "Je to o přístupu všech subjektů, které do toho mají co mluvit. Ani policie, ani stát nerozhoduje o tom, kdo třeba získává povolení ke vjezdu do pěších zón. Ani policie, ani ministerstva nerozhodují o tom, kdo může na jakém místě podnikat s takovými činnostmi, které jsou do značné míry spojeny s rizikovými aktivitami, a to samozřejmě kasina jsou," prohlásil nový předseda vlády.

Podle pražského radního pro bezpečnost Rudolfa Blažka "město může ovlivnit pouze počet heren nebo provozoven s výherními automaty. Kasina jako taková spadají pod ministerstvo financí". Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman však ČTK řekl, že ministerstvo nemá prostředky, jak umístění kasina ovlivnit. "Kdo podá žádost a splní podmínky, dostane povolení," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám