Hlavní obsah

Útočník házel zápalné láhve na dům místostarosty

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VESELÍ NAD MORAVOU

V útok zápalnými láhvemi se proměnily výhrůžky, které se objevily na webových stránkách Veselí nad Moravou na Hodonínsku. V noci na pátek se stal terčem útoku dům místostarosty Josefa Bouly (ČSSD).

Článek

"Už jsme s manželkou spali, když se kolem jedenácté hodiny večer ozvala rána. Podíval jsem se, a viděl světlo, povídám ženě, hoří,“ popsal nepříjemný zážitek místostarosta. Vyskočil z postele, aniž si v tom okamžiku uvědomil, že má zraněnou nohu a vzápětí se skácel k zemi s pohmožděným kotníkem, který mu nedávno operovali.

Až pak si uvědomil, že bez berlí neudělá ani krok. Mezitím již seběhl z horního patra syn a mokrými ručníky zvenčí uhasil plameny na okně obývacího pokoje. Poté zaregistroval kouř, vycházející z rozbitého okna sklepa, kde hořela druhá zápalná láhev. I ve druhém případě stačil plameny ještě před příjezdem hasičů zlikvidovat syn.

"Nevím, co by se stalo, kdyby nebyl doma. Ve sklepě hrozilo nebezpečí výbuchu plynového kotle, rozbít okno obývacího pokoje, vyhořel by byt, je tam hned pod okny sedací souprava a další hořlavý nábytek,“ řekl Boula.

Žhář se chtěl dostat do sklepa

"Slyšel jsem tři rány, tak jsem šel zjistit, co se děje,“ vzpomíná Richard Boula. Původcem ran byl žhář, který dlažební kostkou rozbíjel drátěnou sítí vyztužené okno do sklepa, aby otvorem hodil dovnitř zápalnou láhev.

"Kriminalisté řekli, že se to budou šetřit jako trestný čin,“ uvedl druhý místostarosta obce Vilém Reichsfeld (nez.). "Po vyhodnocení všech zjištěných skutečností byla událost překvalifikována z přestupku na trestný čin obecného ohrožení, kde trestní řád připouští až osmiletý trest odnětí svobody,“ řekl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Podle zástupců radnice, včetně oběti útoku, má událost politický podtext. „V úterý jsem se stal místostarostou, ve čtvrtek mi podpálili dům, to je snad jasné. Jen nevím, kdo je natolik fanatický, že to mohl udělat,“ řekl Boula. O politickém motivu je přesvědčen i Reisfeld. V pondělí totiž byl odvolán z funkce starosta i místostarostové z koalice, jejímž základem byla ODS a KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám