Hlavní obsah

Útočníci z Duchcova chtějí z vazby

Právo, ČTK, koc

Teplický soudce Martin Parolek se postavil proti rozhodnutí krajského soudu a nařídil propustit z vazby tři z pětice útočníků na manželský pár v Duchcově. Jejich brutální napadení z poloviny května podnítilo protiromské nálady ve městě, které eskalovaly v řadu demonstrací.

Foto:

Záběr bezpečnostní kamery z květnového napadení manželů v Duchcově

Článek

Proti rozhodnutí soudce se ale postavil žalobce, a tak o případném propuštění útočníků rozhodne krajský soud. Již jednou přitom rozhodl v jejich neprospěch, když vyhověl stížnosti státního zástupce. Ten nesouhlasil s Parolkovým verdiktem po činu, když dal před vazbou přednost dohledu nad agresory probační a mediační službou.

Obvinění požádali o propuštění z vazby minulý týden.

„Soudce žádosti vyhověl. Státní zástupce ale podal proti jeho rozhodnutí stížnost, a tak rozhodne odvolací soud. Spis byl už odeslán krajskému soudu,“ řekl Právu předseda teplického soudu Roman Dobeš. Krajský soud by o stížnosti žalobce mohl rozhodnout do dvou týdnů.

Až deset let vězení

Vazbu krajský soud uvalil na tři z pěti obviněných ve věku 16 až 44 let. Čtyřem dospělým aktérům napadení hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví až desetiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Demonstrace v Duchcově

Útočníci podle policie napadli mladý manželský pár v noci na 18. května, když se vracel z diskotéky. Ženu prý povalili na zem, kopali a bili pěstmi.

Květnový útok rozpoutal v devítitisícovém městě protiromské nepokoje. Při největším z nich v červnu demonstrovalo několik stovek lidí svolaných Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), akce vyústila až ve střety s policií. Zakročila proti demonstrantům vodním dělem a slzným plynem. Celkem už městem prošly čtyři protestní pochody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám