Hlavní obsah

Ústecký strážník udeřil opilce, soud ho poslal na dva roky do vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strážníka ústecké městské policie Pavla Jindru poslal ve středu Okresní soud v Ústí nad Labem na dva roky do vězení za ublížení na zdraví a zneužití pravomoci úřední osoby. Jindra měl předloni udeřit ve služebním autě opilého a spoutaného muže, kterému měl způsobit zlomeniny v obličeji a poranění oka. Rozsudek není pravomocný, Jindra i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Jindra u ústeckého okresního soudu

Článek

Incident se podle soudu stal 20. listopadu 2016 kolem druhé hodiny ráno před barem v ulici Velká Hradební. Poškozený muž si měl splést auto strážníků s vozem taxi a skočil mu do cesty. Později měl zavrávorat a vrazit do otevřených dveří auta strážníků. Strážníci pak muže spoutali, Jindra, který přijel na místo až po jeho spoutání, ho měl posadit do auta a odvézt na služebnu státní policie.

Když seděl vedle něj vzadu ve služebním autě, měl ho udeřit loktem. Podle soudu mu způsobil zlomeniny levé očnice spodní a vnitřní strany, pohmoždění levého oka, drobné natržení duhovky, otřes a ložiskové krvácení v oblasti sítnice, zlomeninu nosních kůstek a nosní přepážky a další zranění.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný strážník Pavel Jindra (v uniformě) při vyšetřovacím pokusu

Jindra jakékoli násilí u soudu odmítl. Převážený muž se podle něj choval agresivně, kopal v autě do sedaček. Sedl si prý vedle a přitiskl se na něj a moc si ho nevšímal. „Jmenovaného jsem v žádném případě vědomě nepraštil. Jestli u něj došlo k nějakému zranění, je mi to líto,“ řekl ve středu ve své závěrečné řeči Jindra.

U městské policie je 27 let

Státní zástupce navrhoval pro Jindru podmínečný trest v polovině sazby, která je jeden rok až pět let. Jindrův obhájce naopak požadoval zproštění obžaloby, protože podle něj mohlo dojít ke zranění poškozeného ještě před převozem v autě městské policie.

Podle soudce Pavla Kuděly byla Jindrova vina bez jakýchkoli pochybností prokázána. „Jediná verze, která ze všech zůstává, je, že toto zranění způsobil loktem, což je pravděpodobnější, nebo pěstí obžalovaný Jindra,“ řekl Kuděla. Podle něj bezprecedentním způsobem porušil své povinnosti a vrhl špatné světlo na práci městských policistů. „Není na místě uložení jiného než nepodmíněného trestu,“ dodal soudce.

„Zatím jsem z toho v šoku, musím počkat, až se mi to rozleží. Nepočítal jsem s tím,“ uvedl po vynesení rozsudku Jindra. U ústecké městské policie pracuje 27 let a patří mezi nejlépe hodnocené.

Reklama

Výběr článků

Načítám