Hlavní obsah

Úředník osvobozený v kauze ProMoPro miliony za stíhání nedostane

Novinky, bad
Praha

Právník David Mlíčko, úředník obžalovaný a následně i osvobozený v kauze ProMoPro, neuspěl se svou žalobou na stát kvůli jeho nezákonnému trestnímu stíhání. Městský soud v Praze zamítl jeho odvolání proti verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2, který mu přiznal dvousettisícovou náhradu. Mlíčko žádal odškodné v celkové výši 4,7 milionu korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v kauze ProMoPro (zleva): náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová, její tehdejší podřízení z úřadu vlády Radomír Karlík a David Mlíčko a tehdejší jednatel ProMoPra Jaroslav Veselý

Článek

„Zcela se ztotožňujeme se závěry soudu prvního stupně,“ odůvodnil zamítavé stanovisko soudce-zpravodaj Jiří Körbler.

Mlíčko žádal odškodné ve výši 4,7 milionu korun, z toho 225 tisíc jako náhradu za nepřiměřeně dlouhé trestní stíhání. Obvodní soud pro Prahu 2 mu letos v únoru přiznal jen dvě stě tisíc, z čehož Mlíčkovi ministerstvo spravedlnosti už v minulosti vyplatilo šedesátitisícové odškodné. „S ohledem na skutkovou a právní složitost případu, nebylo trestní stíhání nepřiměřeně dlouhé,“ konstatoval Körbler.

Mlíčko argumentoval tím, že mu trestní stíhání silně narušilo život. „Touto trestní kauzou jsem byl uvržen do značného osamění,“ uváděl v žalobě na stát bývalý ředitel odboru veřejných zakázek. Podle něj kvůli trestnímu stíhání přišel o známé, narušilo mu to partnerský vztah. „Mělo to dopad i do vztahu s manželkou a s rodiči, kteří vychovali čestného člověka,“ uvedl například loni u obvodního soudu Mlíčkův známý ze studií. „Někteří lidé s ním přerušili a ochladili vztahy,“ dodal. Mlíčko zároveň podotkl, že přestal mít chuť se s lidmi stýkat.

Soud definitivně zprostil úředníky v kauze ProMoPro, podnikatelé jdou do vězení

Krimi

Čtyři a půl milionu korun nemajetkové újmy za zásah do osobního a profesního života soudy zamítly i s odkazem na Mlíčkovu někdejší spoluobžalovanou Janu Hendrichovou. Té před rokem Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal více než půl milionu korun. Hendrichová žádala zhruba o čtyři sta tisíc více. Odvolací soud nakonec ale rozhodl, že 180 tisíc, které již dostala vyplaceno musí stačit a verdikt obvodního soudu zrušil. Třetí z osvobozených úředníků, diplomat Radomír Karlík, požaduje skoro 6,5 milionu, projednání jeho žaloby ještě nebylo nařízeno.

Majitel ProMoPra dostal devět let

Úředníci byli obžalovaní ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění ProMoPra.

Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku pro konference během českého předsednictví EU v roce 2009. Zakázku ovšem dostala bez výběrového řízení a Úřad vlády jí za služby zaplatil více než 500 milionů korun. Úřad ale dostal za předraženou zakázku v roce 2016 pokutu ve výši 550 milionů. Česká republika proto žádala po obžalovaných celkem 938 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf Promopra Jaroslav Veselý

Majitel ProMoPra Jaroslav Veselý, jeho hlavní subdodavatel Vlastimil Maxa a dalších sedm jednatelů subdodavatelských firem se dopustili podvodu tím, že účtovali činnosti, ke kterým buď vůbec nedošlo, nebo s předsednictvím nesouvisely.

Soudy kauzu uzavřely předloni v lednu, kdy odvolací soud potvrdil zprošťující verdikt nad třemi úředníky. Naopak Veselý si odpykává devítiletý trest, stejně jako Maxa. Ostatní subdodavatelé dostali tresty od podmínky po šest let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám