Hlavní obsah

Úředník, který trestá řidiče, sám utekl od nehody

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STŘÍBRO

Úředník ze správního odboru radnice ve Stříbře na Tachovsku Jan Šimun by měl potrestat sám sebe za stejné provinění, za které v rámci své pracovní agendy trestá jiné řidiče. V noci z 18. na 19. prosince loňského roku způsobil ve Stříbře dopravní nehodu a z místa před příjezdem policie zmizel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

„Řidič nehodu zavinil a z místa odešel. Jeho jednání jsme kvalifikovali jako přestupek a postoupili do správního řízení místně příslušnému městskému úřadu,“ řekl v pondělí Právu policista Václav Blahník.

Teoreticky by tak měl spis skončit Šimunovi na stole. Vedení radnice ale chce kvůli podjatosti nechat případ řešit jiným správním orgánem. „Až k nám spis dorazí, pošleme ho na krajský úřad, aby případ delegoval jinam,“ uvedl tajemník Městského úřadu ve Stříbře Radek Strankmüller.

Po rozhodnutí správního orgánu stříbrská radnice zváží, zda bude Šimun dál pokračovat ve své funkci. „V rozhodnutí správního orgánu očekávám i nějaké doporučení a podle toho se budu řídit,“ reagoval na to tajemník. Šimunovi hrozí až pětitisícová pokuta.

Šimun při jízdě Palackého ulicí nezvládl řízení, vjel do protisměru, kde se srazil s řidičkou protijedoucího automobilu. Nikdo nebyl zraněn. Úředník se nejprve snažil řidičku přesvědčit, aby nevolala policii. Když byla neoblomná, z místa utekl. Policisté ho vypátrali až za dva dny.

„Tvrdil, že byl z té nehody roztřesený, v šoku, a proto odešel,“ sdělil policista Blahník. Šimun se k nehodě odmítl vyjádřit. „Nemám k tomu co říci,“ řekl a zavěsil telefon.

Choval se prý jako opilý, tvrdí řidička

Poškozená řidička při výslechu upozornila na to, že viník nehody špatně artikuloval a měl vrávoravou chůzi. Protože měla podezření, že je pod vlivem alkoholu, zavolala raději policii.

Vyšetřovateli později do protokolu uvedla, že se jí zdál podivný postup policejní hlídky, která přijela na místo jako první. Podle svých slov policisté dorazili vzápětí potom, co řidič odešel. „Ukázala jim směr, kudy se vydal, aby ho mohli chytit. Místo toho si prý něco spolu začali šuškat a přitom ukazovali na opuštěné vozidlo,“ uvedla matka poškozené řidičky.

Ženě to přišlo, jako kdyby poznali, komu automobil patří a z jejich chování nabyla dojmu, že záměrně řidiče nechtějí dopadnout. Šimun dřív jako policista ve Stříbře pracoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám