Hlavní obsah

Uprchlý vězeň Roztočil byl zatčen na letišti v Praze

PRAHA

Do České republiky v pondělí večer přiletěl z Německa Rostislav Roztočil, který loni v listopadu spolu s Romanem Čabradou uprchl z věznice na Borech. ČR mu slíbila jednání o obnovení jeho procesu. Roztočil byl před 21 lety odsouzen za vraždu egyptského studenta. Tvrdí, že je nevinný.

Článek

Ihned po příletu dvoumotorovým turbovrtulovým strojem ČSA byl Roztočil ještě na letištní ploše zatčen třemi policisty a bílým neoznačeným Fordem Tranzit převezen k výslechu.

Roztočil byl za vraždu odsouzen v roce 1985 v nepřítomnosti, protože emigroval do Rakouska a poté do Německa. Tamní úřady ho do Československa nevydaly, protože prý chyběly důkazy, že čin opravdu spáchal.

Policie ho zatkla v roce 2000 na hranicích, když jel do ČR. Byl převezen do věznice na Borech, odkud uprchl. Dostal se do Německa, kde žije jeho sestra.

Německo souhlasilo s tím, že ho do ČR vydá, ale pouze, když se začne jednat o obnově procesu. Němečtí policisté Roztočila zadrželi a dali do vazby, pak jej ale propustili, českým soudům prý trvalo příliš dlouho, než o obnově procesy rozhodly.

Roztočilova sestra Stanislava Ruppová řekla, že oba přiletí ze Stuttgartu do Prahy v pondělí večer. Potvrdila, že bratr chce žalovat Českou republiku u mezinárodních soudů a žádat odškodnění za léta strávená ve vězení, jestliže česká justice nenavrhne odškodnění sama. Věří, že se nakonec česká justice "vzpamatuje" a prohlásí ho za nevinného.

Reklama

Výběr článků

Načítám