Hlavní obsah

Uprchlý vězeň je již zřejmě za hranicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Spolek Šalamoun, který sleduje justiční omyly, dostal ve středu po poledni zprávu, že Rostislav Roztočil odsouzený na 24 let vězení, který uprchl v úterý z věznice na plzeňských Borech, je již s největší pravděpodobností v zahraničí.

Článek

Spolku Šalamoun se ozvala z Německa Roztočilova sestra Stanislava Rupp a napsala mailem: "Právě jsem se dozvěděla od bratra, že utekl z vězení a mám Vám vyřídit, že je to z protestu proti České justici - které již přestal věřit a chce tím docílit, aby se konečně něco v jeho věci dělo." E-mail byl doplněn telefonickou zprávou, podle které Rostislav Roztočil již opustil ČR. Chce ze zahraničí poukázat na svoji nevinu a domoci se obnovy procesu.

Policie ve středu odpoledne zveřejnila pravděpodobný popis oblečení uprchlých vězňů. Rostislav Roztočil má být oblečen do teplákových kalhot černošedé barvy značky Jofa, černošedé bundy stejné značky, trička modré barvy s krátkým rukávem a límečkem značky Nike, na nohou má sportovní boty Nike, nosí dioptrické brýle, na ruce má hodinky Adidas. Roman Čabrada má na sobě teplákovou soupravu značky Adidas červené barvy s pruhem, sportovní boty Adidas a na ruce hodinky značky Swatch.

Středeční pátrání v chatových oblastech nepřineslo zatím žádný výsledek. Policisté během dne vyslechli desítky osob z řad spoluvězňů, příslušníků vězeňské služby a pracovníků soukromé firmy, která má ve věznici své pracoviště. * Policie dala podnět, aby příslušné soudy vydaly na oba muže mezinárodní zatykač.

"Pro případ, že by jej někdo přesto v ČR potkal, upozorňujeme, že uprchlého nepovažujeme za nebezpečnou osobu. Tři z nás jej navštěvovali ve vězení a jedná se mírného, spíše ostýchavého člověka. Máme v rukou dopis Spolkového prezidia policie SRN, podle něhož jméno Rostislav Roztočil neprochází jejich evidencí. Víme bezpečně, že od emigrace na počátku r.1980 žil jako spořádaný občan. Rakouský soud v r. 1982 a o rok později německý soud odmítly jeho vydání do Československa," řekl Právu Zdeněk Jemelík ze spolku Šalamoun.

Chronologie útěku z 8. listopadu 2005

  • 10:30 - sčítání vězňů ve výrobně, oba vězni byli na místě
  • 10:35 - podle vězeňské služby pravděpodobná doba útěku
  • 10:50 - areál věznice opustilo poslední auto s nákladem palet, v jednom z nich zřejmě vězni uprchli
  • 13:20 - dozorce zjistil, že Roztočil a Čabrada nejsou v pracovní skupině, druhé sčítání zmizení potvrdilo
  • 14:12 - obvodní oddělení plzeňské policie dostalo zprávu o útěku vězňů, krátce poté vyjely první policejní hlídky do terénu
  • 15:15 - policisté v terénu dostali podrobné popisy uprchlých
  • 15:24 - do pátrání se zapojil vrtulník

ČTK

"U Krajského soudu v Praze bylo nařízeno na 1.12.2005 veřejné jednání k žádosti o povolení obnovy procesu, vyvolané žádostí jeho sestry, německé občanky českého původu, zastoupené členem spolku Šalamoun jako obecným zmocněncem. V této chvíli nevíme, zda kvůli útěku proběhne," dodal Jemelík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám