Hlavní obsah

Uprchlý Rus dostal 18 let za brutální vraždu podnikatele v Praze

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za brutální vraždu ázerbájdžánského podnikatele poslal v úterý Městský soud v Praze na 18 let do vězení občana Ruské federace Ramila Kerima Alijeva (34). Podle verdiktu muže ubodal v jeho autě v červnu 2017 v pražských Holešovicích. Obžalovaný je trestně stíhán jako uprchlý, místo jeho pobytu není známo. Loni byl rovněž odsouzen jeho kumpán, Gruzínec Mamuka Apchaidze (35), který hlídal místo činu. Jeho šestnáctiletý trest je již pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Rozsudek nad Alijevem není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Odsouzený by rovněž mohl v budoucnu požádat o obnovu procesu, a to v případě, že by se vrátil do Česka.

„Soud nemá o vině obžalovaného žádných pochyb,“ uvedla soudkyně Vlasta Langhamerová. Zmínila, že Alijev byl sice od začátku stíhán jako uprchlý, tudíž se nepodařilo zajistit žádné jeho vyjádření k případu, a nejsou k dispozici přímé důkazy, muže ale podle soudkyně usvědčuje řetězec nepřímých důkazů. „Lze bez pochyb dojít k závěru, že se vraždy dopustil právě obžalovaný,“ dodala soudkyně.

Muži podle obžaloby čin spáchali 29. června 2017 kolem 13. hodiny. Alijev měl s Apchaidzem přijet do Prahy ze zahraničí již se záměrem vraždit. Podnikatele podle verdiktu vylákali na pracovní schůzku do slepé ulice v Holešovicích. Poškozený přijel autem, ve kterém ho pak podle kriminalistů Alijev ubodal, zatímco jeho kumpán hlídal ulici, aby se brutální čin obešel beze svědků.

Soudní znalec z oboru soudního lékařství již v předchozích projednáních případu uvedl, že vrah podnikateli zasadil přes patnáct bodných ran nožem, které směřovaly na hlavu a do hrudníku. Jako smrtelné lékař označil zranění v oblasti srdce, přímou příčinou úmrtí bylo krvácení v osrdečníku.

Gruzínci, který hlídal vraždu podnikatele v Praze, soud snížil trest

Krimi

Zraněný podnikatel ještě zvládl z místa odjet, pak ale narazil autem do náklaďáku, když ztrácel vědomí. Záchranáři se ho snažili několik desítek minut oživovat, muž ale zemřel v sanitce. Podle znalce byla jeho zranění takového charakteru, že záchrana byla takřka vyloučená.

Oba podezřelí, kterým policie přišla na stopu pomocí kamerových záznamů a lokalizace mobilního telefonu, pak odjeli na Ukrajinu, kde byl Apchaidze zadržen a vydán do Česka, zatímco Alijev zmizel v Rusku, kam česká strana poslala žádost o mezinárodní právní spolupráci.

Obžalovaného se dosud nepodařilo vypátrat a je na něj vydán zatykač. Soudkyně při úterním jednání uvedla, že naposled byl jeho pohyb podle vyšetřovatelů zaznamenán loni na podzim v Ázerbájdžánu, odkud vycestoval, pak ale stopa znovu mizí. Trvalé bydliště má v Petrohradu, tam se ale dlouhodobě nezdržuje.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Mamuka Apchaidze u městského soudu (5. března 2019).Video: Marek Bádal, Novinky

Obžalované řešily soudy v oddělených řízeních. Apchaidzeho poslal pravomocně do vězení na 16 let loni v květnu Vrchní soud v Praze, který snížil o rok předchozí trest městského soudu. Důvodem ke snížení bylo to, že Apchaidze byl původně obžalován ze zvlášť trýznivé vraždy, ale podle odvolacího soudu neměl vliv na způsob, kterým vrah muže nakonec usmrtil.

Motiv činu, případně čí to bylo údajné zadání se ale neobjasnilo. Ve hře byla souvislost s podnikáním muže z Ázerbájdžánu, nicméně městský soud rovněž vyslechl příbuzné zavražděného a například podle jeho manželky mohlo jít o pomstu, protože její manžel údajně měl kdysi poměr s příbuznou Alijeva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám