Hlavní obsah

Úplatný společník firmy si trest odpracuje

Právo, pab
KLATOVY

O úplatek padesát tisíc korun a další výhody pro sebe si loni v říjnu řekl, dnes již bývalý společník domažlické firmy Tramontána transport & logistics Tomáš Pavlík plzeňskému autodopravci, za budoucí uzavření smlouvy v přepravních službách. Klatovský soud ve středu rozhodl, že dvaatřicetiletý Pavlík svým jednáním porušil zákon a za přijímání úplatku úplatku ho potrestal tři sta hodinami obecně prospěšných prací.

Článek

"Není pochyb o tom, že jednal úmyslně," řekl samosoudce Jaromír Veselý. Pavlíka zadrželi plzeňští detektivové z útvaru odhalování korupce krátce poté, co ve své kanceláři převzal peníze. Už předtím monitorovali schůzku, na které předání peněz proběhlo. Pavlík tvrdil, že mu úplatek nabídl zástupce autodopravce, se kterým jednal.

Odměna za zprostředkování kontraktu

"Prosil mě, abych nehledal jiného dopravce. Sám mi nabídl padesát tisíc korun a osobní vůz k užívání ," prohlásil Pavlík s tím, že na to nereagoval. Když mu o několik dní později peníze přinesla jednatelka přepravní firmy Jarmila Ulčová, která už ale byla pod dohledem policistů, bankovky v obálce přepočítal a strčil si je do tašky.

"Jsem blbej, že jsem jí je hned nevrátil. Myslel jsem si, že je to odměna za zprostředkování kontraktu. Měl jsem v úmyslu ty peníze později předat jednateli naší firmy, aby to vyřídil a vrátil je," hájil se Pavlík.

Domluvena byla částka větší

Svědkyně Jarmila Ulčová u soudu řekla, že Pavlík ji kontaktoval s tím, že má pro ně dobrou zprávu. "Oznámil mi, že jsme byli vybráni a že máme štěstí, že pro ně budeme jezdit. Řekl mi, že je s mým manželem, který je druhým jednatelem přepravní firmy, domluvený na určité finanční částce, na úhradě letní a zimní dovolené a na poskytnutí auta k soukromým účelům.

Já jsem s tím vnitřně nesouhlasila a když mi manžel potvrdil, že nic takového nesliboval, oznámila jsem to policii. Ta mě požádala, zda bych jednání nedovedla do konce včetně předání úplatku ," sdělila soudu Ulčová. Při schůzce s Pavlíkem mu pak peníze předala. "V obálce bylo čtyřicet tisíc. Pan Pavlík mi řekl, že domluva byla padesát tisíc a že si pro těch zbylých deset tisíc přijede později k nám domů," vypověděla Ulčová.

Rozsudek není pravomocný. Jak státní zástupce tak právní zástupce Pavlíka si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Případ korupce mezi firmami míří k žalobci

První odhalený případ korupce mezi soukromými subjekty, míří ke státnímu zástupci. Po třech měsících uzavřeli plzeňští detektivové z Útvaru odhalování korupce...

Výběr článků

Načítám