Hlavní obsah

Úplatky si muži předávali na chodbě Pozemkového fondu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Podnikatel František Štefan měl eminentní zájem o parcelu u Stříbra na Tachovsku, kterou na sklonku roku 2010 nabídl Pozemkový fond ve veřejné soutěži jako náhradu za vypořádání restitučních nároků. Požádal proto restituenta Klementa Floriána, aby se soutěže zúčastnil s tím, že pokud ji vyhraje, pozemek od něho koupí.

Článek

V soutěži ale byli přihlášeni ještě další tři zájemci, z toho dva pracovali pro plzeňského obchodníka s realitami Luboše Grossmanna. Ten měl Štefanovi nabídnout, že za půl miliónu korun zajistí, aby ze soutěže všichni odstoupili, aby tak pozemek mohl získat Florián.

Štefan se ale obrátil na protikorupční policii a peníze pod jejím dozorem předal Grossmannovi před zahájením soutěže přímo v budově Pozemkového fondu v Plzni. Z těchto peněz pak Grossmann vyplatil odstupné sto tisíc korun Miroslavu Gašparovičovi, který byl čtvrtým účastníkem soutěže, a zároveň ze soutěže stáhl oba dva své spolupracovníky. Grossmanna a Gašparoviče zatkli detektivové ještě v objektu Pozemkového fondu.

Napřed jsem odmítal, ale pak jsem se nechal přesvědčit částkou, kterou mi dal. Bylo to sto tisíc korun v pětitisícovkách
Miroslav Gašparovič

Teď se oba u plzeňského soudu zpovídají z trestného činu pletichy při veřejné soutěži. Gašparovičovi, který podle spisu přijal peníze za to, že se zdrží účasti ve veřejné soutěži, hrozí až tři roky vězení. Grossmann může strávit za mřížemi o dva roky déle, jeho jednání žalobce posoudil přísněji proto, že svým jednáním měl v úmyslu získat značný prospěch.

„Je pravda, že jsem od pana Grossmanna peníze převzal. Říkal mi, že má o ten pozemek zájem a abych mu ho přenechal,“ uvedl před soudem Gašparovič. S Grossmannem se potkal před začátkem soutěže na chodbě Pozemkového fondu.

Desetitisíce za plné moci

„Přesvědčoval mě, abych do toho nevstupoval, ať mu předám nabídkový list, že ostatní si vyřídí. Napřed jsem odmítal, ale pak jsem se nechal přesvědčit částkou, kterou mi dal. Bylo to sto tisíc korun v pětitisícovkách uložených v obálce, kterou mi vložil do kufru,“ pokračoval Gašparovič.

Na to Grosssman v jednací síni reagoval prohlášením, že Gašparovič ve výpovědi uvedl řadu účelových nepřesností ve svůj prospěch. „Víc se k tomu vyjadřovat nechci,“ dodal.

Před soudem také v úterý vypovídal Grossmannův zaměstnanec Václav Hlad, který se z pokynu svého šéfa do soutěže přihlásil a pak z ní na poslední chvíli odstoupil. „Grossmann mě požádal, abych se tohoto nabídkového řízení zúčastnil a zastupoval jako zmocněnec několik oprávněných restituentů. Plné moci od těchto lidí byly napsané na mé jméno, protože Grossmann v tom nechtěl figurovat. Restituentům jsme za plné moci zaplatili desetitisícové částky,“ prohlásil Hlad.

V den veřejné soutěže se pak podle svých slov zaregistroval na Pozemkovém fondu a obdržel nabídkový list. „Do něho jsem nevyplňoval žádnou částku a čekal jsem na instrukce. Grossmann pak ke mně přišel, abych mu ten nabídkový list dal a šel domů, že do toho nejdeme,“ řekl Hlad. Stejný befel od Grossmanna dostal i Jindřich Abrahám, který byl zapsán do soutěže společně s Hladem. „Oba jsme se sebrali a odešli pryč,“ doplnil Hlad.

Veřejnou soutěž Pozemkový fond vyhlašuje v případech, že o nabízený pozemek projeví zájem více oprávněných žadatelů. Vítězem je ten, kdo prokáže nejvyšší restituční nároky. Soud bude pokračovat v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám