Hlavní obsah

ÚOOZ: Zadržení neonacisté patří k Národnímu odporu, propagovali fašismus

– Praha • Aktualizováno
Novinky, alt

Policisté v pátek zveřejnili podrobnosti k úternímu zátahu proti části pravicových radikálů. Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty patří všech deset zadržených k neonacistické organizaci Národní odpor. Obvinění měli organizovat koncerty ultrapravicových skupin a podporovat tím ultrapravicový extrémismus. Policie u nich našla oblečení, nášivky a odznaky s nacistickou tématikou či dokumenty oslavující činnost Adolfa Hitlera.

Článek

Policie začala aktivity šetřit už na začátku minulého roku, postupně se dostala ke skupině osob, která v ČR organizuje a zajišťuje koncerty tzv. "White power music“. Jedná se o specifický hudební styl pravicových extremistů, vyznačující se nenávistnými a násilnickými texty.

Podle detektivů sledovaná skupina veděla, že na těchto koncertech účinkující i diváci šíří extrémní myšlenky, rasismus, xenofibii a neonacismus.

"Tyto osoby věděly, že na pořádaných koncertech je oslavováno a propagováno neonacistické hnutí, nazývané Národní odpor, Svobodný odpor či Odpor,“ konstatuje zpráva ÚOOZ.

"'Ubytovny azylantů hoří, země česká bude bílá,“ citovala policie některé nahrávky.

"Na těchto koncertech byly interpretovány písně s texty oslavujícími tzv. 'Třetí říši' či její představitele, nacionální socialismus, antisemitismus či "čistotu“ rasy. Během produkce často docházelo ze strany účinkujících k výzvám k provolávání hesel jako 'Heil Hitler', 'Sieg Heil', apod," uvedl ÚOOZ.

Skupinu zatkla policie v úterý, vyslýchala ji v Brně, deset lidí bylo obviněno a pět z nich pro podezření, že by mohli pokračovat v trestné činnosti, skončilo ve vazbě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám