Hlavní obsah

"Únosce" letadla si nic nepamatuje, tvrdí jeho advokát

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvaatřicetiletý Rus Jevgenij Dogajev, který před koncem loňského roku způsobil nouzové přistání letadla Aeroflotu na pražském ruzyňském letišti, si na svůj čin nepamatuje. Podle svého obhájce byl silně opilý a "má okno". Jiří Teryngel zároveň zpochybňuje, že by jeho mandant skutečně usiloval o únos.

Článek

"Pamatuje si jen to, že ležel na zemi zbitý," říká advokát. "Neví o tom, že by někomu vyhrožoval bombou. V balíčku, který byl u něho nalezen, mimochodem byla nedopitá láhev vodky."

Právník nabízí novou interpretaci událostí nočního letu z Moskvy do Ženevy. "Dogajev byl nepochybně opilý a velmi pravděpodobně obtěžoval personál. Nevylučuji, že se ho obsluha bála, a možná to se zneškodněním únosce přehnali, když ho tloukli. Ještě, když jsem ho navštívil, byl zbitý domodra," říká Teryngel. Podle něj je však nepravděpodobné, že by ve svém stavu skutečně usiloval o násilnou změnu trasy letadla do Káhiry.

Muž, který je moskevským občanem a podnikatelem, podle slov obhájce svého činu lituje a po dohodě s manželkou již uhradil Českým aeroliniím 360 tisíc korun za nouzové přistání na Ruzyni. "Samozřejmě je mu to líto. Ostatně místo dovolené ve Švýcarsku skončil ve vazební věznici," podotýká Teryngel.

Stane před českými soudy

Dogajeva bude soudit česká justice, vyšetřování se ale může protáhnout, protože cestující jsou cizinci a řadu důkazů tak bude třeba provádět na základě mezinárodní právní pomoci. Obhajoba bude usilovat o změnu kvalifikace trestného činu ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla z písmene a) na mírnější b). Dogajev by tak nebyl souzen za pokus o únos, kde hrozí osmi až patnáctiletý trest, ale za sdělení nepravdivé informace, která může ohrozit bezpečnost nebo provoz vzdušného dopravního prostředku za letu, kde trestní zákon ukládá trest do tří let.

Státní zastupitelství uvalilo na případ hned po převzetí spisu přísné informační embargo. Kdy se věc dostane k soudu, zatím nelze předvídat.

Dogajev letěl s osmičlennou rodinou na zimní dovolenou do Švýcarska. V době incidentu většina ze 170 cestujících včetně jeho manželky spala. O případ se od prvního dne zajímá ruská ambasáda, která průběh vyšetřování podle slov tiskového atašé Alexandra Pismennyje sleduje. O vydání Dogajeva do vlasti ovšem ruská strana nepožádala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám