Hlavní obsah

Unesená Michala měla být vyměněna za dům v Německu

Právo, Novinky, ČTK, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Několikatýdenní Michala z Trmic na Ústecku, která se před dvěma týdny stala obětí únosu, měla být vyměněna za dům s pozemkem v Německu. S odvoláním na zdroje z okruhu vyšetřovatelů to ve středu na svém webu napsal deník Bild, podle něhož se pachatelé s rodinou oběti mohli znát.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Malá Michalka po návratu domů s babičkou Bělou Gorolovou.

Článek

Holčičku před očima její matky unesl 4. července přímo z kočárku padesátiletý muž z Durynska a se svojí o tři roky mladší partnerkou s ní odjel do porýnského města Neuwied nedaleko Koblence. Tam Michalu po několika dnech našla policie a dvojici únosců zatkla. Domů se holčička vrátila v sobotu, kde na její příjezd čekalo víc než pět desítek lidí.

Podezřelý Uwe R. a jeho partnerka se k činu přiznali, nesdělili však, co bylo důvodem únosu. Podle Bildu mohla být Michala součástí obchodu a měla být vyměněna za dům s pozemkem. Německý deník ale neuvádí příliš dalších podrobností ani o tom, kdo se na výměnném obchodu měl podílet. Píše jen, že se jej neúčastnila matka holčičky.

Čeští kriminalisté se nechtějí k informacím zveřejněným v německém tisku vyjadřovat. „Cestou právní pomoci jsme si vyžádali všechny dokumenty k případu. Jakmile z Německa přijdou, vyšetřovatel si je nastuduje a pak rozhodne o dalším postupu,“ řekla Právu ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že veřejnost bude o motivu únosců informována, jak jen to bude možné.

Důvody únosu vyjdou údajně brzy najevo

Dědeček unesené holčičky Radomír Niedl označil informace Bildu za holý nesmysl. "Rodina, a zdůrazňuji, že ani otec Michalky, s tím neměli nic společného," řekl ČTK. Není mu prý jasné, proč někdo zveřejňuje takové výmysly.

"V životě jsem nikomu nepřál nic zlého, ale lidem, kteří něco takového zveřejnili, bych přál, aby si prožili to samé, co my. Viděli bychom, jak by se chovali," řekl Niedl serveru Romea.cz. Naznačil zároveň, že pravé důvody únosu brzy vyjdou najevo. "Podle mého zdroje v Německu to již bude brzy. A lidé se po jeho zveřejnění budou možná hodně divit," dodal.

Rodina byla podle vedoucí odboru sociálních věcí ústeckého magistrátu Ivany Šťastné bezproblémová. "Vůbec jsme je nevedli v evidenci. Rodinu jsme kontrolovali poprvé až po únosu, kdy jsme zprávu museli předat Úřadu pro mezinárodní ochranu dětí," řekla novinářům.

Policisté pracují se třemi vyšetřovacími verzemi

Čeští policisté spolupracovali s německými kolegy, při pátrání nasadili i vrtulník. V prvních dnech byly zavedeny kontroly na silnicích a hraničních přechodech. Klíčovou roli při vyšetřování sehrály stovky hodin záznamů z bezpečnostních kamer. Policistům se tak po několika dnech podařilo kojence v Německu najít.

Německá policie vozidlo únosců vypátrala v pondělí 9. července kolem 15. hodiny a pachatele zadržela ve 20:45. Kriminalisté pracují se třemi vyšetřovacími verzemi - náhodný únos, předem připravený únos a únos v rámci komunity. Zatím žádná z verzí nebyla vyloučena.

Poté, co byla potvrzena totožnost dítěte, odvezla si ho matka domů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám