Hlavní obsah

Umlátil manželku kladivem kvůli jejímu pití, soud mu snížil trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třiapadesátiletému Karlu Pekovi, který loni na jaře umlátil svoji manželku, snížil odvolací soud ve středu původně osmiletý trest na 4,5 roku ve vězení s dozorem. Podle soudu se v Pekovi nahromadil vztek, vyvolaný chováním manželky a jejím alkoholismem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Karel Pek u hradeckého soudu před zahájením hlavního líčení.

Článek

Královéhradecký soud poslal v říjnu Peka na osm let do vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Senát Vrchního soudu v Praze v čele s Jiřím Lněničkou však rozsudek v celém rozsahu zrušil a překvalifikoval Pekův čin na ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. „Poškozená se chovala takovým způsobem, že vyvolávala u obžalovaného stav, kdy se za ni styděl, snažil se jí pomoci, ale její nevhodné chování se stupňovalo,“ uvedl k rozsudku Lněnička.

Soud také potvrdil, že se nejednalo o vraždu, byť byl útok masívní, nicméně nebyl likvidačního charakteru. „Úderů bylo sice velké množství, ale nebyly takového charakteru, aby obžalovaný byl srozuměn s tím, že poškozenou usmrtí,“ vysvětlil předseda senátu soudu. Uložený trest je ve spodní polovině trestní sazby, zejména díky Pekovu dosavadnímu bezúhonnému a řádnému životu.

Pek tak uspěl u soudu se svým odvoláním. „Jednání obžalovaného byl důsledek zavrženíhodného jednání poškozené,” uvedl v odvolání Pekův obhájce Jan Zuska. Sám Pek u soudu zopakoval, že ženu nechtěl zavraždit. „Mrzí mě, co se stalo, měli jsme se rádi. Náš vztah trval 29 let, bylo to v pořádku. Posledních patnáct let se ale její pití zhoršovalo. Stýkala se s bezdomovci, žebrala na veřejných místech. Na nádraží, u supermarketu,” řekl Pek.

O ženu rozbil dveře i židli

Tragická manželská hádka se stala na konci května loňského roku v České Třebové. „Přišel jsem domů z práce a ona byla opilá. Byt byl neuklizený, nebylo nakoupeno. Poslal jsem ji spát a šel na nákup,“ vyprávěl u hradeckého soudu v říjnu Pek.

Po nějaké době se manželka probudila a začala se s Pekem hádat. Rozepře se stupňovala, až vyprovokovaný Pek rozbil o manželčinu hlavu dřevěnou židli. Následně jí o hlavu rozbil i laminová dvířka v koupelně, kam ji odtáhl.

Postupně si na ní vybil vztek kladivem, gumovou paličkou a rozštípal o ni i dřevěné kuchyňské prkénko a dřevěnou stoličku. Pek manželce uštědřil celkem 23 ran. Žena zemřela v důsledku úrazového a krvácivého šoku při mnohočetných tupých poraněních hlavy, trupu a končetin. Pek následně usnul a po probuzení zavolal manželce okamžitě záchranku. Lékaři ženě ale už nedokázali pomoci.

Alkohol byl problém

Hádku a rvačku Pek před soudem nepopíral, že by však měl v úmyslu ženu zabít, kategoricky odmítl. Problémem byl manželčin alkoholismus, kvůli kterému už jednou Pek zažádal o rozvod.

„Hádali jsme se kvůli jejímu pití. Čtrnáct dní tři neděle byla perfektní, starala se o domácnost. Pak se jak blesk z čistého nebe opila, přestala uklízet a zmizela třeba na týden. Často bývala s bezdomovci u obchodních domů. Nebo se válela na náměstí. Často jsem za ni platil pokuty a záchytku,“ popsal problematický vztah Pek.

Sám se za abstinenta nepovažuje, po činu mu policisté našli v krvi přes dvě promile alkoholu. „Kdybych věděl, že jsem jí mohl pomoct zavoláním sanitky, zavolal bych ji. Měl jsem ale upito a nepřikládal jsem tomu důležitost. Hrozně mě to mrzí, byla to má láska. Když nepila, byla úplně vynikající,“ kál se Pek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám