Hlavní obsah

Ukrajinští „Bonnie a Clyde“ podle soudu vůz s penězi na Jihlavsku nepřepadli

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dvanáct let za mřížemi hrozilo partnerské dvojici Andreji Patskanovi a Taťjaně Lopojdové z Ukrajiny. Státní zástupce je nechal posadit na lavici obžalovaných za to, že podle něj přepadli před čtyřmi lety u Stříteže na Jihlavsku vůz s penězi. Pod hrozbou použití zbraně měli posádku donutit k vydání 4,5 miliónu korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Proti obžalovaným hrály pachové stopy, které vyšetřovatelé našli na místě činu, jenže podle brněnského Krajského soudu to bylo málo.

„V noci 15. srpna 2012 maskováni oděvy tmavé barvy a maskami přepadli vozidlo převážející peníze. Byli vyzbrojeni dlouhými střelnými zbraněmi a donutili posádku, aby jim vydala čtyři kovové kazety s penězi. Posádku vozu pak zamkli v nákladovém prostoru transportního vozu,“ konstatoval v obžalobě státní zástupce Jiří Morava.

Sedmatřicetiletý Patskan a jeho o šest let mladší partnerka jakoukoli vinu odmítli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Andrej Patskan jakoukoli vinu na přepadení odmítl

„Byli jsme na dovolené. Rozhodli jsme se jet autem do Ruska, mám spoustu dokladů o placení a fotografií z naší cesty,“ rozhořčeně se bránil Patskan. Pár nedokázal říci, kde přesně na dovolené byl, prý prostě jen jeli.

Při zpracování stop se policisté dopustili chyby

Podle soudce Martina Vrbíka byly hlavními důkazy svědčícími pro vinu obžalovaných pachové stopy nalezené na místě činu i na jednom z boxů s penězi, ale při zpracování stop se policisté dopustili chyb, stejně jako při rekognici.

Nepřímé důkazy proti nim tak netvoří ucelený řetězec a nebylo možné je uznat vinnými
soudce Martin Vrbík

„Navíc se nepodařilo prokázat, že by skutečně nemohli být v té době na dovolené. Mají i fotografii od dopravní nehody v Rusku, na které je vidět obžalovaná, ze stejného dne, kdy mělo dojít k přepadení. Nepřímé důkazy proti nim tak netvoří ucelený řetězec a nebylo možné je uznat vinnými,“ konstatoval Vrbík.

Bez trestu přesto Patskan od soudu neodešel. Senát jej potrestal šesti lety vězení za to, že ve velkém pěstoval v jednom z pražských bytů konopí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám