Hlavní obsah

Ukrajinec pobodal řidiče kvůli parkování, soud mu potvrdil osm let

Novinky, bad
Praha

Ukrajinec Vjačeslav Lysenko (32) stráví osm let za mřížemi za pokus o vraždu. Odvolací senát pražského vrchního soudu ve středu zamítl jeho odvolání proti listopadovému rozsudku městského soudu. Lysenko pobodal kvůli parkování před dvěma lety v Praze o sedm let mladšího muže. Ukrajinec bude po odpykání trestu na deset let vyhoštěn. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky

Vjačeslav Lysenko u soudu

Článek

„Poškozený utrpěl velice závažné zranění a za normálních okolností, kdyby mu nebyla poskytnuta okamžitá a specializovaná lékařská péče, by zemřel,“ konstatoval předseda senátu Jiří Lněnička.

„Máme za prokázané, že se nejednalo o nějaké náhodné šermování nožem, ale muselo se jednat o cílený útok vedený velkou silou, aby ten nůž pronikl tak hluboko,“ odmítl soudce odvolání obhajoby, že zranění mohlo být způsobeno „máváním rukama s nožem v obraně, a nikoliv v útoku“.

Lněnička zmínil, že existují určité výjimky jako použití nutné obrany či zabití. „O žádnou takovou výjimku se (v tomto případě) nejedná,“ řekl Lněnička. „Dobrodiní nutné obrany se nemůže domáhat ten, kdo se na vzniku incidentu sám podílel. Navíc z provedeného dokazování jednoznačně vyplývá, že obžalovanému způsobení žádného závažného poranění nehrozilo,“ dodal soudce.

Podle soudu není mimořádně o dva roky snížený osmiletý trest nepřiměřeně přísný, stejně tak ani trest vyhoštění. „Česká republika nemá zájem na tom, aby se na jejím území zdržovali cizinci, kteří páchají trestnou činnost a nosí padělané doklady,“ odůvodnil přiměřenost vyhoštění na deset let Lněnička. Lysenko se po incidentu prokázal policii falešným rumunským pasem. Později tvrdil, že to byl talisman.

Parkováním ho zablokoval

Lysenko se před Vánocemi 2016 ve Střížkově v Praze 9 pohádal s o sedm let mladším řidičem kvůli parkování. Mladík svým autem zablokoval Lysenkovu dacii tak, že ten nemohl odjet. Hádka postupně přerostla ve fyzický konflikt, během kterého Lysenko vytáhl nůž a svého soka bodl do hrudníku a do zad.

Ukrajinec přitom trefil nožem levou srdeční komoru, asi dva milimetry od životně důležité tepny, při jejímž poranění by muž zemřel. Nestalo se tak jen díky náhodě a včasné lékařské pomoci.

Lysenko se u pražského městského soudu hájil sebeobranou. Poškozený se svým známým ho prý napadli. Lysenko tvrdil, že dostal patnáct až dvacet ran pěstí a stejný počet kopanců. Muži po něm měli také skákat.

Prvoinstanční soud mu ale neuvěřil, především proto, že na fotkách Lysenka pořízených hned po incidentu nebyla žádná zranění vidět, ale i vzhledem k výpovědím zasahujících policistů nebo ke dvěma lékařským zprávám. Lysenkovi nepomohlo ani to, že v průběhu řízení několikrát měnil svou výpověď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám