Hlavní obsah

Ukradli trezor s akciemi za stovky miliónů z Hotelu Olympik, odsedí si až šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek potvrdil tresty v případu krádeže trezoru s akciemi v pražském Hotelu Olympik z roku 2008. Obžalovaného Přemysla Herclíka poslal do vězení na šest let a Miroslava Šedivého na tři a půl roku. Soud již dříve kauzu vrátil k novému projednání, ve kterém městský soud původní tresty zmírnil. Čtvrteční rozhodnutí je pravomocné.

Článek

Soudkyně Lenka Konopová uvedla, že předchozí instance se vyrovnala s námitkami dřívějšího odvolacího jednání a případ je nyní posouzen bez větších pochybení. Tresty vězení potvrdila, v novém rozsudku pouze mimo jiné upravila kvalifikaci činu. Herclíkovi dále nařídila zaplatit škodu přes 550 tisíc korun.

Soud uložil pachatelům trest už v prosinci 2009, kdy Herclíka poslal do vězení na 6,5 roku a Šedivého na 5,5 roku. Odvolací pražský vrchní soud ale rozsudek zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Důvodem bylo hlavně upřesnění počtu ukradených akcií a jejich hodnoty.

Městský soud loni v dubnu tresty snížil. V trezoru byly podle spisu akcie různých společností v celkové nominální hodnotě přes 252 miliónů korun a finanční hotovost v různých měnách za více než 750 tisíc Kč. Podle soudu se dvojice vloupala do hotelu víckrát a ukradla také dva monitory.

Trezor vezli na kolečkové židli

Zatímco u Šedivého se nepodařilo prokázat přímou účast na krádeži, Herclík po sobě nechal na místě činu otisky prstů a pachové stopy. Podle vyšetřovací verze posadil trezor na kolečkovou židli, přehodil přes něj deku a vyjel s ním nepozorovaně ven.

Obhajoba sice uznává, že se do hotelu vloupal, jenže trezor podle ní mohl ukrást vlastně kdokoliv, protože v objektu bylo možné volně se pohybovat a kancelář nebyla zabezpečená. Policie nenašla u Herclíka ukradené akcie, část jich ale měl doma Šedivý, který tvrdil, že je našel náhodou v křoví v Zenklově ulici.

Jeho advokátka stavěla obhajobu mimo jiné na tom, že nemohl mít vzhledem ke svému vzdělání a sociálnímu zařazení tušení, jakou hodnotu papíry mají a co s nimi lze dělat. Soud tomu ale neuvěřil. Šedivý tvrdil, že si nechal navlhlé akcie čtyři dny doma, přičemž je pak chtěl vrátit.

Vyšetřování ale ukázalo, že cenné papíry měl přibližně měsíc. Soud vycházel také z důkazu proti oběma pachatelům, kterým byl prodej odcizených monitorů doložený výpovědí svědka a kamerovými záznamy. Žalobkyně klade Herclíkovi za vinu i další krádeže, kterých se podle spisu dopustil koncem srpna 2008 v loděnici Univerzity Karlovy v Praze-Troji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám