Hlavní obsah

Ukradla mi spermie, tvrdí před soudem

Novinky, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud začal ve středu rozplétat ožehavý případ, který v historii českého soudnictví nemá obdoby. Soudkyně Dagmar Samidisová řeší při projednávání žaloby na ochranu osobnosti záhadu "zneužitého" mužského spermatu.

Článek

Ve sporu proti sobě stojí 36letý Tomáš K. a pražská společnost GEST, po které požaduje miliónovou částku za to, že údajně bez jeho souhlasu uměle oplodnila jeho spermatem 36letou Jitku B., jeho bývalou přítelkyni. O ženě tvrdí, že mu sperma podloudně zcizila a potom ve svém zájmu zneužila. Případ se projednává za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti.

Podle GEST souhlasil

Společnost GEST se k tomu nechce s ohledem na lékařské tajemství vyjadřovat. Podle dostupných informací však její zástupci mají čestné prohlášení Tomáše K. z roku 1999, kde s možným oplodněním souhlasí.

Advokátka: O oplodnění nevěděl

To však rozhodně vyvrací žalobcova advokátka Romana Coufalová. Před pár lety požádala Jitka B., která pracuje jako zdravotní sestra, Tomáše K. o sperma. Namluvila mu, že je potřebuje ke zjištění nejvhodnější antikoncepce. Důvěřivý muž nakonec životodárnou tekutinu několikrát poskytl ve specializovaném zdravotnickém zařízení.

Na jaře 2001 je pak Jitka B. využila k umělému oplodnění. "Jejich dárce však o tom vůbec nevěděl," zdůraznila advokátka. Před rokem se ženě narodila zdravá dvojčata a Tomáš K. má na ně podle rozhodnutí obvodního soudu platit alimenty.

Soudkyně Samidisová vynese rozsudek zřejmě za dva měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám