Hlavní obsah

Udusil manželku a tchyni, aby zkrátil jejich utrpení. Odsedí si 15 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Na 15 let poslal ve středu ostravský soud do vězení Rostislava K., který letos v dubnu udusil igelitovým sáčkem svou těžce nemocnou a imobilní manželku a také její více než osmdesátiletou tchyni. Dvojnásobnou vraždou chtěl muž zkrátit trápení obou žen a ulehčit i sobě, protože péči o obě ženy nezvládal a do ústavu je dát nechtěl.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Obžalovaný Rostislav K. před ostravským krajským soudem se svou obhájkyní.

Článek

K vraždě muž dospěl na základě dlouhodobého stresu. S manželkou žil 35 let, podle svých slov to bylo šťastné soužití. Také s tchyní měl údajně pěkný vztah, jenže všechno se změnilo, když jeho manželka skončila v nemocnici s krvácením do mozku a následně zůstala ochrnutá a upoutaná na lůžku. Imobilní byla vzhledem ke svému věku i tchyně, o kterou se také musel starat.

„Pro mě to byla obrovská rána, že jsem o ni přišel. Do nemocnice jsem za ní chodil i třikrát denně. Ona ale vůbec nevnímala. Přivezl jsem tam třiapadesátiletou ženu plnou života a vrátili mi nereagujícího člověka. Naděnka byla můj anděl,“ plakal před soudem muž. [celá zpráva]

Není možné, aby kterýkoliv člověk vzal do rukou život jiného člověka.
státní zástupce

Podle všech zúčastněných jde o velmi neobvyklý případ. Muž se přitom o obě ženy, které byly upoutané na lůžko, velmi dobře staral, ale s postupem času to přestal zvládat. „Žil v zoufalství nad tím, že krásná žena, která byla až doposud plná radosti, najednou ze dne na den nebyla schopna projevit žádnou emoci, nebyla schopna například ani odehnat mouchu nebo si utřít pot z čela. Málokdo z nás si dokáže přesvědčit, co musel Rostislav K. prožívat,“ řekla obhájkyně obžalovaného.

To potvrdila i soudkyně. „Většina z nás se v průběhu hlavní líčení přistihla při myšlence, že dokážeme jednání obžalovaného pochopit. Zdůrazňuji pochopit. Toto jednání ale nelze omluvit,“ řekla soudkyně Šárka Skalská. „Je obdivuhodné, jak dokázal po dobu čtyř let zvládat tuto těžkou situaci a jak dokázal skloubit zaměstnání, péči o domácnost a obě ženy. Situaci ale nakonec vyřešil způsobem, který je neakceptovatelný,“ řekla soudkyně.

Syn se zastal otce

I státní zástupce David Bartoš řekl, že případ se jiným vraždám naprosto vymyká. „Péče o obě ženy způsobovala muži permanentní stres a obavy, že péči o manželku i tchyni nezvládne. Proto začal zvažovat různé způsoby usmrcení obou žen i sebe samého,“ řekl Bartoš. Připustil, že muž se před vraždou ocitl ve stavu bezmoci, kterou ale řešil naprosto krajním a nepřípustným způsobem.

Muži žalobce proto navrhoval trest na dolní hranici zákona. „Není možné, aby kterýkoliv člověk vzal do rukou život jiného člověka, a to ani v situaci, která nastala v rodině obžalovaného,“ řekl státní zástupce ve své závěrečné řeči.

Svého otce se u soudu přitom zastal i jeho syn. „Není pochyb o tom, že můj tatínek je dobrý člověk,“ četl ze svého prohlášení. Potvrdil, že jeho otec se o maminku i babičku staral, jak jen nejlépe mohl. „Je pro mne obrovským vzorem,“ řekl syn obžalovaného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám