Hlavní obsah

Údajný terorista z IRA bude vydán do Německa

– PRAHA

Česká justice vydá údajného irského teroristu Michaela Roberta Dicksona do Německa, kde je stíhán v souvislosti s pumovým útokem Irské republikánské armády (IRA) na základnu britské armády v Osnabrücku v červnu 1996. S konečnou platností o tom rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

Foto: Břetislav Boháč

Vystoupení Slezánku

Článek

ČTK to sdělil ministerský mluvčí Vladimír Voráček.

O přípustnosti Dicksonova vydání do Německa už v únoru rozhodl pražský městský soud, což později potvrdil i vrchní soud. Dickson je držen od loňského prosince ve vydávací vazbě v pražské pankrácké věznici, kam byl umístěn po jeho zatčení. Necelé dva dny držel hladovku na protest proti tomu, že mu nebyla povolena návštěva jeho rodiny v jiné době než určuje vězeňský řád. Zároveň chtěl demonstrovat, že své vydání k trestnímu stíhání do sousedního Německa považuje za nepřípustné.

Útok na britskou základnu

Na Dicksona byl vydán mezinárodní zatykač v roce 1996, ten samý rok, co se nejméně pětičlenná skupina pokusila v německém Osnabrücku vyhodit do povětří britskou základnu. Z baterie umístěné na korbě nákladního auta útočníci odstřelili tři granáty a výbušninu. Ze 150 lidí v kasárnách tehdy nikdo nebyl zraněn, ale budovy základny i okolní domy byly poničeny. Německá policie útok připisuje IRA s tím, že do skupiny patřil i Dickson.

Na letišti prošel celní kontrolou

Ten byl zatčen po příletu do České republiky loni v prosinci. Bez problémů prošel celní kontrolou na ruzyňském letišti, musel ale nahlásit místo ubytování a zůstat ve spojení s policejními orgány. Tři dny poté byl zadržen Interpolem a následně soud rozhodl o uvalení vydávací vazby. Diskson odmítá spojení s IRA a považuje české trestní orgány za neobjektivní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám