Hlavní obsah

Údajný drogový boss soudu tvrdí: jsem nevinen

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Za přísných bezpečnostních opatření začal ve středu u ostravského krajského soudu proces s pětičlenným gangem, který údajně z České republiky do Švédska ve velkém vyvážel heroin. Údajná hlava gangu, kosovský Albánec Naim Kollčaku, před soudem vinu popřel a prohlásil, že obžaloba je vykonstruovaná na základě pomsty jednoho ze zaměstnanců české rozvědky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ozbrojená eskorta přivádí obžalovaného Naima Kollčaku do soudní síně.

Článek

Obvinění popírají také další čtyři obžalovaní, dva Balkánci a dva Češi. Pátý člen skupiny, který heroin převážel v autě, byl již odsouzen k desetiletému trestu ve Švédsku, kde ho s drogami zatkla policie.

Podle obžaloby, kterou začal nyní rozplétat ostravský soud, stál Kollčaku v čele skupiny, která se v roce 2008 pokusila propašovat do Švédska 3,9 kilogramu heroinu. Další část obžaloby se pak týká importu efedrinu z Balkánu do Česka.

Kollčaku: je to vykonstruované

„Obžaloba je vykonstruovaná, nemám s tím nic společného. Jde o pomstu agenta BIS, se kterým jsem odmítl spolupracovat. Agent mi slíbil, že mi vyřídí pobyt v Česku. Jinak bych už dávno odcestoval do Španělska, protože jsem byl už dříve z České republiky vyhoštěn,“ řekl Kollčaku u soudu.

Albánec popírá jak to, že se organizoval vývoz heroinu do Švédska, tak i další část obžaloby, podle které organizoval dovoz efedrinu ze Srbska.

V Srbsku mu hrozí trest smrti

„Nikdy bych nemohl odcestovat do Srbska, protože jsem tam měl potíže. V minulosti jsem dodával zbraně do Kosova, protože jsem podporoval úsilí o samostatnost této země. V Srbsku mi za to hrozí trest smrti,“ dodal obžalovaný.

Kauzou pašování heroinu do Švédska se už loni začal zabývat brněnský krajský soud. Protože ale vyšlo najevo, že trestná činnost se odehrála ve skutečnosti na severu Moravy, letos v lednu Nejvyšší soud rozhodl, že případem se bude zabývat soud v Ostravě.

Hlavní líčení bude pokračovat až do konce týdne, potom bude zřejmě odročeno za účelem pořízení dalších důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám