Hlavní obsah

Účetní si vyplácela mzdy neexistujících zaměstnanců, dostala 6,5 roku

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Na šest a půl roku poslal ve čtvrtek Krajský soud v Liberci do vězení bývalou dlouholetou účetní libereckého Centra Babylon Jaroslavu Šrámkovou. Podle obžaloby obohatila své účty pomocí podvodů z firemního konta téměř o 7,5 miliónu korun. Padesátileté ženě hrozilo až deset let vězení. Na místě se odvolala, rozsudek tak není pravomocný.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Jaroslava Šrámková u Krajského soudu v Liberci

Článek

Účetní, která ve firmě pracovala patnáct let, přiznala vinu, ale během celého hlavního líčení nevypovídala. Před vynesením rozsudku prohlásila, že činu lituje a dnes by se zachovala jinak.

„Lituji, čeho jsem se dopustila. Ublížila jsem rodině a blízkým, které jsem chtěla chránit,“ řekla před soudem.

Déle než deset let podle obžaloby využívala tzv. mrtvé duše. Vedla jako aktivní zaměstnance lidi, kteří už v Centru Babylon nepracovali. Použila jejich údaje, ale změnila číslo konta, kam mířily peníze za mzdu včetně proplácení dovolené.

V posledních letech využívala i současné zaměstnance centra. Posílala si i peníze, kterými se zaměstnancům měly pokrývat různé splátky, exekuce nebo také vratky daní. Od roku 2003 do roku 2013 tyto peníze dávala na svůj účet a na účet svého manžela. Vše odhalila až náhoda při kontrole z České správy sociálního zabezpečení.

Škoda „obludných rozměrů“

Výše škody, kterou za deset let způsobila, se vyšplhala na 11,9 miliónu korun. Na její účty mělo putovat zhruba 7,5 miliónu korun. Rozdíl tvořily zákonné odvody z mezd mrtvých duší. Soud Šrámkové uložil náhradu škody ve prospěch Centra Babylon a státu ve výši bezmála 9,8 miliónu. Navrhovanému zabavení rodinného domu Šrámkové soud nevyhověl, nemovitost je ve společném jmění manželů.

Nezodpovězenou otázkou zůstalo, kde skončily miliónové částky, které Šrámková posílala na své účty a následně vybírala.

„Obžalovaná se sice přiznala, ale není zde řečeno, kam se ty peníze poděly. Peníze nejsou a kam odplynuly, ví jen ona,“ řekl předseda soudního senátu Petr Neumann. Způsobená škoda podle něj s ohledem na to, že ji má na svědomí jeden člověk, narostla do „obludných rozměrů“.

Manžel nic nevěděl

Šrámková si nad poměry nežila. Její manžel prý neměl o nezákonném jednání své manželky tušení, o rodinné finance se prý starala pouze ona. Skromný dům na okraji Liberce měli manželé splacený ještě před nástupem obžalované do firmy, na nákladné zahraniční dovolené prý nejezdili.

Dnes již bývalý majitel společnosti Babylon Miloš Vajner při svědecké výpovědi před soudem vyjádřil své přesvědčení, že peníze z firmy vyvádělo více lidí než pouze sama obžalovaná.

Soudní senát se však ztotožnil s názorem státního zástupce, dle kterého se během deseti let vystřídalo na pozici nadřízených Šrámkové hned několik lidí, což teorii o možných spolupachatelích vyvádějících peníze z firmy vylučuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám