Hlavní obsah

Účetní mateřinky měla zpronevěřit statisíce, splácela si půjčky a nakupovala v e-shopech

Právo, pab
Strakonice

Bývalou zaměstnankyni Mateřské školy ve Volyni na Strakonicku podle informací Práva stíhá policie za zpronevěru téměř tři čtvrtě miliónu korun. Za peníze si 60letá žena, která zastávala několik pracovních pozic od uklízečky přes vedoucí jídelny až po hlavní účetní, nakupovala v e-shopech a splácela půjčky. Hrozí jí za to až osm let vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vím to od pondělí, kdy mě policie informovala. Před půl rokem jsme totiž v této souvislosti podali trestní oznámení,“ sdělil starosta města Václav Valhoda (ČSSD).

Podle obvinění žena zastírala soukromé platby upravenými kopiemi faktur, které vkládala do účetnictví školky a vykazovala je jako její výdaje. Dále si měla vyplácet i vyšší mzdu, než jí náležela. Vše se mělo odehrát v období od června 2006 až do května loňského roku.

„Při pravidelné finanční kontrole loni v březnu jsme zjistili určité nesrovnalosti. Po ředitelce školky jsme požadovali vysvětlení, kterého se nám nedostalo. Tak jsme provedli hlubší kontrolu, která odhalila ještě závažnější věci. Tak už jsme do toho zatáhli policii,“ řekl dále starosta.

Pochybila i ředitelka

Upozornil na to, že vedení města rozšířilo trestní oznámení i na ředitelku školky, která je podle něj odpovědná za škodu, která vznikla zřizovateli, tedy městu. Ta už na funkci na vlastní žádost rezignovala. „Svoji podřízenou špatně kontrolovala,“ prohlásil starosta s tím, že její případná trestní odpovědnost je stále předmětem policejního vyšetřování.

„Školce jsme dali půjčku, která by měla sanovat finanční výpadky tak, aby byl zajištěn její bezproblémový provoz. Po obviněné ženě budeme samozřejmě požadovat náhradu škody,“ uzavřel Valhoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám