Hlavní obsah

U pražské magistrály stojí skoro rok BMW, majitel se k němu nehlásí

– Praha

Na magistrále u pražského Hlavního nádraží stojí už téměř jedenáct měsíců odstavené vozidlo značky BMW. Je zajištěno botičkou, viditelně chátrá a po jeho majiteli se slehla zem. Vozidlo zatím policie neodtáhla z prostého důvodu - nepřekáží totiž silničnímu provozu.

U nejrušnější ulice v Praze stojí téměř rok opuštěné vozidloVideo: Novinky

 
Článek

Řidiče červeného BMW zastavila dopravní policie už v srpnu loňského roku, na místě pak zjistila, že slovenský řidič nemá řidičský průkaz, navíc odmítl zaplatit kauci. „Jelikož měli důvodnou obavu, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení, bylo vozidlo vzato jako náhrada kauce a na místě zajištěno.“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Od té doby stojí červený vůz na stejném místě. A jeho pravděpodobného slovenského majitele se zatím nepodařilo policii ani pražskému magistrátu kontaktovat. „Na adrese, kde nám sdělil, že se zdržuje, si nepřebírá obsílky a na místě se ho nepodařilo zastihnout,“ dodal Daněk.

Za jízdu bez řidičského oprávnění hrozí teď řidiči sankce 25 až 50 000 Kč a zákaz řízení na jeden až dva roky. Pokud se mu ale podaří skrývat až do srpna tohoto roku, přestupek se automaticky promlčí a skončí pod stolem.

Odtaženo bude až po uplynutí jednoho roku

„V případě, že se řidiče nepodaří kontaktovat, bude vozidlo po uplynutí jednoho roku odtaženo a propadne jako kauce, “ uvedl Daněk. Provinilec tak sice přijde o vozidlo, za nereagování na výzvy policie ani za přestupek ale nijak potrestán nebude.

„Je to u nás ojedinělý případ, s něčím podobným jsem se doposud nesetkal,“ shrnul situaci Daněk.

Zajištění problematických automobilů má podle vyjádření pražského magistrátu na starost Správa služeb hlavního města Prahy. Pokud vůz nestojí na zakázaném místě a pokud nejde o vrak, nemůže ho odtáhnout.

V případě že by vůz nesl znaky vraku, vyvěsí Správa služeb po prozkoumání případu oznámení s výzvou k odstranění vozu na úřední desku. Když se majitel vozidla neozve do dvou měsíců, má Správa služeb právo vůz odtáhnout. “V případě vozu s uvedenou SPZ nemají na správě služeb podle jejich databáze žádné oznámení, tudíž v této věci nikdo nic nekoná,“ upřesnila mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám