Hlavní obsah

U pašeráka na pražském letišti našli přes 200 chameleonů

Praha

Přes 200 chameleonů, gekony i užovku odhalili na konci minulého týdne celníci na pražském letišti. Z Madagaskaru je převážel cizinec, kterého celníci zadrželi. Několik chráněných zvířat již kvůli stresu uhynulo.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Chameleoni skončili v záchranné stanici

Článek

Pětadvacetiletý cizinec zvířata převážel v bednách umístěných v zavazadlech. Jejich obsah se nezdál obsluze rentgenu, a tak následovala kontrola.

„Při kontrole postupně nalezli v látkovém kufru a v cestovní tašce celkem 221 chameleonů a 15 gekonů, kteří byli ukryti ve dvou krabicích a bubínku z přírodního materiálu,“ sdělila mluvčí celníků Šárka Miškovská.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Chránění živočichové byli schováni v bednách

Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) jsou všechny druhy chráněné úmluvou CITES. V zásilce byli jak dospělí jedinci, tak mláďata. K užovce, která byla ukryta v pytli, byli přibalení čtyři gekoni, kteří byli zřejmě určeni jako potrava.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Užovka měla ke krmení čtyři gekony

„Jedná se o vzácné endemické druhy z ostrova Madagaskar, velmi ceněné mezi chovateli. Tyto druhy jsou chráněné úmluvou CITES a k jejich dovozu je nutné předložit vývozní povolení Madagaskaru a dovozní povolení ČR. Ani jedno pašerák samozřejmě neměl,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Zvířata byla převezena do záchranné stanice. O jejich dalším osudu rozhodne ministerstvo životního prostředí. Kvůli stresu z odchytu a přepravy již uhynulo 20 chameleonů a někteří gekoni. Podle inspekce se jejich počet pravděpodobně ještě navýší.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Gekona z Madagaskaru našli na ruzyňském letišti

„Případ dále šetří ruzyňští celníci jako podezření z trestného činu neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ uzavřela mluvčí celníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám