Hlavní obsah

U Berdychova gangu objevena smlouva o půjčce Tomina

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandály okolo lupičského gangu Davida Berdycha mají další aféru. Při domovních prohlídkách u gangsterů totiž policisté našli smlouvu o půjčce na dva milióny korun, kterou poskytl bývalý šéf Inspekce ministra vnitra Mikuláš Tomin Alžířanu Hišemovi, manželovi své neteře.

Foto: Zdeněk Němec
Článek

A před třemi lety policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu objevili v prostředí arabského gangu směnky, v nichž měl být Tomin uveden jako směnečný ručitel.

Na dotazy Práva po podrobnostech odpověděla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová:

"Zatím se nelze vyjádřit. Skutečnosti, které v dotazech uvádíte, bude nutné prověřit. Proto hodláme provést některé úkony k objasnění problémů."

Tomin popřel existenci směnek. Dvoumiliónovou půjčku však nepopírá. Vyšetřování bude nutné. Nález smlouvy o půjčce u jednoho z podezřelých okolo Berdychova gangu totiž Tomin označil za pokus o jeho kompromitaci ze strany policistů z týmu Mari Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Tým Mari shromažďoval informace a důkazy o Berdychově gangu a policistech napojených na gang. Velel mu Petr Vojtěchovský, který byl v květnu 2003 obviněn z trestné činnosti. Podle Tomina šlo o pomstu Vojtěchovského a jeho lidí.

Přísahali pomstu?

"Ti mně přísahali pomstu. To vím. To tam mohl zanést jedině Vojtěchovského gang. Půjčka už byla naprosto neplatná. Z roku 1992. Prodal jsem tehdy v Pyšelích barák a bratr mě požádal, abych půjčil jeho zeťovi Hišamovi do obchodů s Alžírskem peníze. Byla to rodinná záležitost," řekl ve čtvrtek Právu Tomin.

Směnky se jménem Tomina a jeho bratra byly podle informací Práva objeveny na jaře 2002 při domovní prohlídce u jednoho z hlavních organizátorů arabské skupiny obviněné z nelegálního převádění lidí a zločinného spolčení. Mezi obviněnými má být i Tominův příbuzný, který byl i zájmovou osobou Národní protidrogové centrály (NPC). Tímto příbuzným by měl podle Tominova vyjádření pro Právo být Gelani Aboud alias Samopalník Tony. Aboud je nyní stíhán jako jeden z obviněných v kauze Berdychova gangu.

Nález směnek měl služebním postupem Vojtěchovský oznámit vedení policejního prezidia.

Na dotaz po původu směnek řekl, že nikdy žádnou směnku nepodepsal. "Já jsem nikdy neavaloval žádnou směnku," odpověděl na dotazy Práva bývalý šéf Inspekce ministra vnitra.

Vojtěchovský a další elitní policisté z týmu Mari se k Tominovým obviněním nemohou vyjádřit. Jsou stále vázáni mlčenlivostí. Podle informací Práva směnky služebním postupem předali na policejní prezidium. "Co bylo dál, se neví. Faktem je, že o rok později byl můj mandant kriminalizován. Jako jeden z hlavních svědků ho z trestné činnosti usvědčoval podnikatel Karel Kapr," řekl Právu advokát Jaroslav Jankrle, který Vojtěchovského obhajuje.

Policejní prezidium se k uvedeným problémům nevyjádřilo. Nikdo z vedení prezidia totiž neodpověděl Právu na dotazy vztahující se ke směnkám, půjčce a podezření, že Tomin udržoval nadstandardní vztahy s Kaprem.

Žalobci vyšetřují

Tomin roli Kapra jako klíčového svědka v kauze Vojtěchovského potvrdil. "Kapr byl nejdůležitější svědek ve Vojtěchovského kauze. Cítil se být obrovsky ohrožený lidmi Vojtěchovského. Byl to p...t, kterého oni sledovali. Pro nás byl (Kapr, pozn. red.) nesmírně důležitý člověk, který sloužil k odhalení těch lidí (Vojtěchovského, pozn.red.)." Nadstandardní vztahy s Kaprem však Tomin popřel. "S Kaprem jsem neměl jiné spojení než účelové, protože to byl důležitý svědek v kauze Vojtěchovského. Neměl jsem jinou schůzku než v souvislosti s tím případem," řekl.

Vše okolo směnek, půjčky a vyšetřování policistů z týmu Mari by měli rozplést žalobci. Jenže i tady je problém. Vyšetřující státní zástupce Svatopluk Nauš údajně totiž bránil Inspekci ministra vnitra v záměru pokračovat ve vyšetřování kauzy bývalého šéfa týmu Mari Vojtěchovského. Středočeský krajský žalobce Martin Staněk to však v odpovědi na přímé dotazy Práva nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

"V kauze Davida Berdycha a kauze bývalého šéfa týmu Mari pplk. Petra Vojtěchovského se jedná o trestní věci, které jsou ve stadiu přípravného trestního řízení a probíhá v nich vyšetřování. Proto nelze sdělovat další požadované údaje, neboť by mohlo dojít k ohrožení objasnění skutečností důležitých pro posouzení trestní věci a narušení zásady presumpce neviny," sdělil ve středu Právu Staněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám