Hlavní obsah

U Apolináře zpřísnili ostrahu kvůli kyanidové hrozbě

– PRAHA
Novinky, Pavel Blažek, Tomáš Urban

Zatímco ve středu, jak jsme informovali, nebylo problémem hladce a bez kontroly projít vrátnicí pražské porodnice u Apolináře, ve čtvrtek již stála v hale kromě vrátných z bezpečnostní agentury i jedna z provozních pracovnic nemocnice a každému návštěvníkovi kladla otázku proč a za kým jde.

Foto: Kateřina Horová

Pokličky

Článek

Na otázku proč zdravotnický personál supluje práci policie, odpověď nikdo neznal. V areálu nemocnice se údajně pohybovali policisté a policistky v civilních šatech. "Policistky měly dokonce vycpaná břicha, aby působily dojmem, že do porodnice opravdu patří. Kuchyně je dokonale zabezpečená, tam se nikdo nedostane, ale zranitelné body tu podle mého zůstávají," sdělil jeden ze zaměstnanců nemocnice, trvající na utajení jména.

Otrava jídel prý nehrozí

"Co se týče jídel, nebezpečí otravy nehrozí, kontrola je precizní. Maminkám jsme situaci vysvětlili a rozhodně tu nepanuje nějaká panika. To ale neznamená, že nebereme hrozby vážně," prohlásil jeden z lékařů nemocnice a pokračoval: "Jsem porodník a ne policista, takže se k tomu nechci nijak vyjadřovat. Pokud stojíte o můj názor, co si o člověku, vydírajícím stát přes nemocnice myslím, tak to, že některé filmy v televizi dávají k podobnému jednání návod."

Živný: situace má i kladnou stránku

Přednosta porodnice Jaroslav Živný dnes po návratu ze služební cesty v USA přikázal uzavřít dva ze čtyř vchodů do areálu porodnice. "Další se otevírá jen při příchodu zaměstnanců do práce a při jejich odchodu. Je střežen zaměstnancem porodnice. U hlavního vchodu jsou dva vrátní. Jeden hlídá telefony a druhý zapisuje lidi a dává jim visačky. Buď návštěva, student, nebo pacient," řekl Právu přednosta.

O nálezu jedu v areálu nemocnice řekl: "Zasáhli policisté, kteří nepodali informace. Podle zaměstnanců byly nalezeny dvě zkumavky. Jednu odhodila nějaká žena spolu s močí. Druhou měl zanechat na neznámém místě anonym."

Živný přiznal, že situace, kterou vyděrač vyvolal, má i kladnou stránku. "Už dva roky se snažím, aby byly tři ze čtyř vchodů do porodnice uzavřeny a vstup do porodnice nebyl volný pro každého. Doufám, že nyní uspěji," řekl přednosta porodnice.

Policejní ochrana není řešením

Podle kriminalisty, specializujícího se na teroristické činy, není ale ochrana třeba i všech zdravotnických zařízení řešením problému. "Pokud budeme hlídat všechny kuchyně v nemocnicích a budeme na to mít lidi, tak může vyděrač zaútočit třeba na školní jídelny."

Reklama

Související články

Policie s vyděračem stále nenavázala kontakt

Situace, kterou vyvolal kyanidový vyděrač svou hrozbou, že otráví jídlo v pražských nemocnicích a objektech veřejného stravování, se ani ve čtvrtek odpoledne,...

Výběr článků

Načítám