Hlavní obsah

Týraný chlapeček přišel o zrak, jeho rodiče dostali 10 let a čtyři roky

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Za týrání několikaměsíčního kojence potrestal královéhradecký krajský soud oba jeho rodiče. Matku poslal na čtyři roky do vězení za týrání a těžké ublížení na zdraví a otce za týrání, těžké ublížení na zdraví a pokus o vraždu na deset let za mříže. Rodiče svou vinu před soudem odmítli. Zranění, kvůli kterým chlapec oslepl, mu prý způsobila jeho dvouletá sestra. Rozsudek zatím není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Za týrání miminka padl 10letý trestVideo: Novinky

 
Článek

Podle obžaloby rodiče chlapce narozeného v březnu 2011, který absolvoval několik operací srdce v motolské nemocnici, po jeho návratu domů nedodržovali doporučený léčebný postup. Ve spisu stojí, že dítě krmili studeným mlékem, nedostatečně ho oblékali a nezajišťovali jeho hygienu.

„Kromě trýznivého fyzického nakládání s dítětem mu neprojevovali dostatek či žádné citové a smyslové podněty, posměšně jej nazývali označením „tchoř“ a častovali jej dalšími hrubými nadávkami,“ stojí ve spise.

„Opakovaně krmili nezletilého mlékem z lahve tak, že kojeneckou lahev zakládali polštářem, aniž by ji sami přidržovali, a přitom nezletilého dokonce ponechávali bez dozoru,“ pokračuje se v obžalobě.

Matka by chtěla dítě zpět

Obžalovaná matka kojence v pátek uvedla, že nechtěla dítěti nic špatného udělat a dodala, že by chtěla syna dostat zpět z kojeneckého ústavu.

Otec dítěte podle spisu s novorozenětem třásl, aby utišil jeho pláč, opakovaně mu přehodil přes hlavu deku a házel s ním na gauč a na postel. Dítě utrpělo různá zranění mozku. Otec, který se v přípravném řízení přiznal, u soudu uvedl, že si předchozí výpovědi částečně vymyslel.

Soudu již dříve řekl, že dcera, které byly v té době zhruba dva roky, se po novorozenci, kterého přikryla dekou, začala válet či mu do hlavy tloukla kostičkou ze stavebnice. Možnost, že zranění dítěte mohla způsobit jeho sestra, však vyloučili znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám