Hlavní obsah

Tyrani z kauzy Kuřim čekají na odvolací verdikt soudu

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

O dalším osudu pěti ze šesti odsouzených v kuřimské kauze týraných chlapců rozhoduje v pondělí Vrchní soud v Olomouci. Brněnský krajský soud uložil za mučení Ondřeje a Jakuba mnohaleté tresty vězení. Matka chlapců, Klára Mauerová, žádá zmírnění devítiletého trestu. Ostatní dokonce požadují zrušení trestů.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Kateřina Mauerová (v popředí) a její sestra Klára (vzadu) přicházejí k olomouckému soudu.

Článek

Pondělní verdikt se nedotkne Barbory Škrlové, alias Aničky či Adama, jejíž zapojení do kauzy bude projednáván v samostatném řízení. Důvodem je nemoc jejího advokáta Richarda Nováka. Škrlová jiného obhájce odmítla.

Vrchní soud může brněnský rozsudek potvrdit. Pokud jej zruší, může vynést zcela nový verdikt, popřípadě vrátit případ do Brna k opětovnému projednání, doplnění důkazů a k novému rozhodnutí.

Nejvyšší trest - deset let za mřížemi, dostala teta chlapců Kateřina. Sedm let ve vězení by měli strávit Hana Bašová a Jan Škrla. Dalšími odsouzenými, jimž brněnský soud udělil po pěti letech nepodmíněně, jsou Škrlová a Jan Turek.

Chlapci byli podle obžaloby týráni od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty.

Reklama

Související články

SPECIÁL: Kauza týraného Ondřeje

Na začátku května 2007 odstartovala jedna z nejpodivnějších českých kriminálních kauz - případ týrání bratrů v Kuřimi. Policie v pondělí 7. května objevila...

Výběr článků

Načítám