Hlavní obsah

Týraní Ondřej a Jakub už nechtějí svou matku a tetu nikdy vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Devítiletý Ondřej a jeho jedenáctiletý bratr Jakub už nikdy nechtějí vidět svou matku, tetu a další lidi, kteří je v uplynulých letech týrali. Případ byl odhalen v květnu 2007. Oba chlapci jsou od té doby v brněnském centru Klokánek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Klára Mauerová následovaná Barborou Škrlovou míří k soudnímu jednání.

Článek

"Chlapci se neustále ujišťují v tom, že ti lidé, co jim ubližovali, jsou daleko ve vězení. Říkají, že se s nimi nechtějí už nikdy vidět," řekla vedoucí Klokánku Ditta Pokorná.

Šestice lidí, kteří je podle obžaloby týrali, stojí před soudem a v pátek soudce Pavel Göth vynese verdikt.

Proč byly děti týrány se soudu odhalit nepodařilo. Spekuluje se o sektě, k níž patřily teta dětí Kateřina Mauerová a Barbora Škrlová. Matka Klára tvrdí, že chlapce týrala, protože byla zmanipulovaná, Škrlová zase poukazuje na to, že je oběť, nikoliv trýznitel.

Klokánek řeší, jak chlapcům o verdiktu říci

Podle Pokorné je nyní chlapcům podstatně lépe, než když před více než 17 měsíci do centra přišli. "Stále s psychology zvažujeme, jak jim o rozsudku řekneme, aby to bylo co nejcitlivější," poznamenala Pokorná. Doplnila, že Ondřej s Jakubem chtějí být o případu informováni. "Předpokládají, že teď už skončí všechny soudy, reportáže a bude líp," doplnila.

Už brzy čeká děti, které dnes zná celá republika, další důležitá změna. Postupně se sbližují s otcem, který s nimi poslední měsíce před odhalením týrání nežil. Nyní mu soud povolil více návštěv než dosud a podle soudních znalců je to právě on, který by měl o své syny časem trvale pečovat.

O děti usilují také jejich prarodiče z matčiny strany, na návštěvy ale zatím kvůli soudnímu zákazu nemohou. Soud by měl o novém domově chlapců rozhodnout v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám