Hlavní obsah

Tyran musí zaplatit desítky tisíc za léčbu zubožené fenky, rozhodl soud

Právo, pab
Plzeň

Sedmdesát tisíc korun musí zaplatit Petr Papež spolku Pes nejvěrnější přítel za náklady spojené s léčbou tříměsíční fenky Amy, kterou 32letý muž týral a byl za to před dvěma lety odsouzen k podmíněnému trestu. Ve středu o tom zatím nepravomocně rozhodl plzeňský okresní soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Spolek, který se tehdy zuboženého zvířete ujal, se původně domáhal civilní žalobou po tyranovi částky přes 160 tisíc korun. Část žaloby, v níž chtěl peníze i za psychickou újmu pečovatelek, které se o zvíře staraly, ale na začátku soudního jednání stáhl.

„Uznal jsem nárok žalobce podle znaleckého posudku, který stanovil, v jaké výši byly náklady péče o fenku Amy nezbytné. V té části, ve které znalec shledal náklady přímo nesouvisející s péčí, vzal spolek žalobu zpět,“ uvedl soudce Petr Strejc.

Psí spolek vymáhá peníze za léčbu týrané fenky, faktury ale nesedí

Krimi

Právní zástupce žalobce Robert Plicka u soudu už dříve uvedl, že spolek se fenky Amy ujal v době, kdy byla ve velmi vážném zdravotním stavu. „Chceme po viníkovi zaplatit pouze náklady související s léčením Amy, která dodnes nese následky krutého zacházení,“ prohlásil Plicka.

Psa bil a kopal

Podle dřívějšího trestního rozsudku Papež se štěnětem křížence zacházel zvlášť hrubě, když ho bil, kopal do něj a házel s ním. Nikdy neprojevil žádnou lítost a ani nezjišťoval aktuální stav psa.

Kromě podmínky mu tehdy soud uložil zaplatit 18 tisíc korun na náklady spojené s nápravou zranění, které psovi způsobil. Šlo o opakované operace související se zlomeninami dvou kostí.

„Trestní soudce neměl k dispozici všechny náklady, které postupně narůstaly. Jednalo se například o rehabilitace po operacích nebo preparáty na posílení imunity. Nejde jen výhradně o náklady na léčbu, ale i za péči, kterou původní vlastník Amy zanedbával,“ vysvětlil právník spolku, proč se obrátil na civilní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám