Hlavní obsah

Tvrdý trest za schvalování terorismu na internetu. Muž dostal šest let vězení

• Aktualizováno
Novinky, kub

Krajský soud v Brně poslal na šest let do vězení za propagaci terorismu muže, který měl v internetové diskuzi schvalovat teroristický útok, který se stal před dvěma lety na Novém Zélandu.

Foto: Novinky/Právo

Článek

O verdiktu v úterý informoval server iDnes.cz. Rozsudek není zatím pravomocný, obžalovaný se chce odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Případ se týká útoku z března 2019, kdy terorista na Novém Zélandu vtrhl do dvou mešit ve městě Christchurch a střílel do přítomných. Zemřelo 51 lidí, dalších 49 zranil.

Za schvalování teroru v mešitách dostal muž podmínku. Přestává sranda, vzkázala soudkyně

Krimi

Muž z Česka pod přezdívkou Ssman na to reagoval v internetové diskuzi: „Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“ Podle policie se jednalo o Benedikta Čermáka, který žije ve Znojmě.

Podle soudu obžalovaný nevyjádřil lítost nad tím, co udělal, ale spíš sám nad sebou. „Z toho samotného znění komentáře jde odvodit, že se nejednalo o kritiku, ale o pochvalu,“ citoval server odůvodnění soudce Michala Zámečníka, proč sáhl k nepodmíněnému trestu vězení.

Za schvalování útoku v Christchurchi potvrdil soud muži ze Žďáru podmínku

Krimi

Komentář se podle obžaloby objevil na webu, kde uživatelé publikují drastická videa a komentují je. Čermák podle svých slov tuto stránku navštěvoval už dlouho a neviděl v tom nikdy nic špatného.

Žalobkyně tvrdila, že komentář je umocněný vykřičníky a otazníky. Obhájce obžalovaného ale namítal, že to muž nemyslel jako pochvalu, ale výzvu k zamyšlení pro ostatní.

Vnitro: Šíření nenávisti přestalo být doménou tradiční pravice

Domácí

Soudy v minulosti řešily další podobné případy, tresty vězení ale dosud nevyslovily, hlavní líčení končila podmínkami. Například loni v srpnu soud potvrdil Václavu Klestilovi tříletý podmíněný trest za slova „Dobrá práce“ na adresu novozélandského vraha.

Soud také uložil loni dvouletý podmíněný trest také Renátě Pelikánové, která zase chválila teroristu slovy: „Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc.“

Facebook zváží omezení živého vysílání. Kvůli útoku v Christchurchi

Internet a PC

Letos v únoru pak Krajský soud v Plzni uložil tříletou podmínku kulturistovi Michalu Trykarovi za příspěvek na Facebooku ve znění: „Fandím takovým vlastencům“.

Co se týče terorismu, čtyřletý trest nakonec dostal první český terorista Jaromír Balda, který položil na železniční koleje klády. Příznivec SPD tak chtěl bránit Česko před uprchlíky. Nedávno byl podmínečně propuštěn na svobodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám