Hlavní obsah

Turistku na Šumavě uštkl had. Záchranáře nevolala a jed vysávala ústy

Šumava

Šestašedesátiletou ženu uštkla ve středu na Šumavě při sběru borůvek zmije obecná. Turistka si však pomoc zavolala až za dvě hodiny a mezitím si jed z prstu vysávala ústy.

Foto: DESOP

Ilustrační foto

Článek

Žena z Prahy sbírala borůvky podle horských záchranářů v okolí Kvildy před polednem. Zřejmě překvapená zmije ji uštkla do prstu, ale žena si pomoc ihned nezavolala.

Když tak učinila po dvou hodinách, záchranáři se nestačili divit. „Na místě jsme zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili, žena byla během ošetření velice neklidná a spíše se věnovala svému pejskovi než nám,“ popsal horský záchranář Jan Ritter.

Chlapce na Olomoucku uštkla zmije do krku, letěl pro něj vrtulník

Krimi

Jenže to nebylo všechno. Jak se horští záchranáři posléze dozvěděli, v sanitce se situace zkomplikovala. Ženě se objevil velký otok jazyku a další otoky v obličeji.

„Podle informací od záchranářů si totiž žena celou dobu před naším příjezdem vysávala jed z ranky a vše polykala. Podle lékařů proto utrpěla vážnou alergickou reakci, která ji výrazně ohrozila,“ doplnil Ritter.

Chlapce na Broumovsku uštkl had. Startovaly dva vrtulníky

Krimi

Horská služba proto důrazně varuje turisty, aby si dávali pozor na jedovaté hady. Když dojde ke kousnutí, nesmí si zranění v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát.

„Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ konstatoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám