Hlavní obsah

Trpělivost došla. Za klouzání po jezeře na Šumavě začaly padat až pětitisícové pokuty

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železná Ruda

Strážci Šumavského národního parku v sobotu potrestali pokutou několik neukázněných turistů, kteří se klouzali po zamrzlé hladině Čertova jezera u Železné Rudy. Podle mluvčího správy parku Jana Dvořáka se sankce pohybovala až do výše pěti tisíc korun.

Foto: archiv Správa Národního parku Šumava

Stovky turistů se vydávaly v minulých dnech bruslit na ledovcová jezera na Šumavě.

Článek

„Šlo ale o jednotky případů,“ doplnil Dvořák.

Zatímco minulý týden řešili ochránci parku prohřešky většinou domluvou, tentokrát přistoupili k sankcím. „Jednalo se o blokové pokuty na místě. Kromě vstupu na jezero ještě strážci trestali řidiče, kteří parkovali mimo vyhrazená místa. Udělili také tisícikorunovou pokutu za vypuštění dronu, což je na území parku zakázané,“ dodal Dvořák.

Lidé si udělali z chráněných jezer na Šumavě kluziště. Strážcům ještě nadávali

Krimi

Problémy s neukázněnými návštěvníky zaznamenali ochránci parku už minulý týden, kdy se na jezeře pohybovaly desítky lidí. Tím podle Dvořáka porušují zákon, mají špatný vliv na unikátní přírodu ledovcových jezer a ruší chráněné živočichy v citlivém ekosystému.

„Dalším velkým problémem je nepořádek, který po sobě tito turisté zanechávají, jako odhozené nedopalky, kapesníčky nebo pytlíky od svačin,“ konstatoval dále mluvčí.

Kolaps na horách. Lyžařská střediska praskají ve švech

Domácí

V souvislosti s kontrolami Dvořák upozornil na drzost některých lidí. „Vždyť se jenom sklouznu, co tím tady asi provedu - vy zas.aný ochranáři, už nevíte, jak lidi víc buzerovat,”  slýchávají často strážci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám