Hlavní obsah

Trojnásobného vraha asi usvědčí DNA

PRAHA

Jaroslav Gančarčík, který je obžalován ze 14 let staré trojnásobné vraždy v Klučově na Kolínsku, tvrdí, že je nevinen. A to přesto, že kriminalisté našli na místě činu jeho sperma s nezaměnitelnou DNA. Jak se tam dostalo, nedokázal v úterý před pražským krajským soudem vysvětlit.

Foto: Anna Čelouchová

Čerti se už připravují.

Článek

"Nevěřím, že bych něco takového udělal, nemůžu zabít ani kuře, natož tři ženský," řekl dnes Gančarčík u Krajského soudu v Praze. Uvedl, že ho nijak nevzrušují sadomasochistické praktiky. "A co se týče těch znásilnění, udělal jsem to vždy, když jsem byl ožralý či pod vlivem drog," dodal muž s dlouhými tmavými vlasy.

Dál odmítl vypovídat a požádal soud, aby se jednalo až do závěrečných řečí v jeho nepřítomnosti. Senát mu vyhověl a pustil videozáznamy jeho policejních výslechů.

Většinu svého produktivního života strávil Gančarčík ve věznicích. Nedoučený dělník pocházející z Českého Těšína chvíli pracoval v železárnách Bohumín a na šachtě. Hodně pil (podle svých slov víno na litry, 20 piv denně a kořalky) a začal krást. Dosud byl jedenáctkrát soudně trestán, šestkrát byl ve vězení.

Vrah a násilník je prý duševně zdravý

Podle psychiatrů netrpí žádnou duševní nemocí, podle psychologů má poruchu osobnosti, je nevyrovnaný, nezralý, nestálý a nezdrženlivý. Jeho resocializace je podle expertů extrémně nepříznivá až vyloučená. Recidiva jeho trestné činnosti je velmi pravděpodobná.

V lednu roku 1990 byl Gančarčík díky amnestii prezidenta Václava Havla propuštěn na svobodu. Věznici na Borech opustil s dalšími asi 35 muži. Co dělal do osudné noci z 29. na 30. dubna 1990 se nepodařilo přesně zmapovat. Gančarčík tvrdí, že se občas nechal načerno najímat na pomocné dělnické práce. Podle všeho do Klučova přijel s dalšími bývalými trestanci na zábavu k pálení čarodějnic.

Účast propuštěných vězňů na slavnosti zmínili ve svých svědectvích místní obyvatelé. Gančarčík však popírá, že by někdy v Klučově byl. Podle obžaloby v noci vešel do domku, kde žila pětačtyřicetiletá Ivanka Kudláčková s dvěma dcerami - dvaadvacetiletou Ivanou a osmnáctiletou Miroslavou. Vchodové dveře nebyly zamčené.

V předsíni vzal čtyři 16 centimetrů dlouhé řeznické nože, které tam zapomněl místní řezník. Ženy začal postupně bodat do horní poloviny těla a bodal s takovou vervou, že dva nože zlomil. Při tom jim obnažoval spodní část těla.

DNA ho usvědčila až po letech

"Byl veden sexuálním motivem a chtěl odstranit svědky svého jednání," tvrdí státní zástupce. Původní informace, že Gančarčík souložil s mrtvými těly, se neprokázaly. K souloži podle žalobce donutil pouze nejmladší ze svých obětí, osmnáctiletou Miroslavu. V její pochvě policie našla Gančarčíkovo sperma.

Tehdy však ještě neexistovala celostátní databanka DNA, a proto policisté pátrali několik let marně. Gančarčík se ještě stačil dvakrát oženit a zplodit dceru a syna. Stihl také znásilnit čtyři ženy, za což ho loni brněnský soud poslal na deset let do vězení.

Když ho brněnští kriminalisté vyšetřující znásilnění v roce 2003 zatkli, odebrali mu vzorek sperma, aby ho mohli usvědčit. To už ale dva roky fungovala česká databáze DNA, v níž byl uložen i vzorek z Klučova z roku 1990. Podle policie jsou vzorky stoprocentně shodné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám